A- A+
«Κούρεμα» δανείου με νόμο σε μικρομεσαίους ανάλογα με την προσωπική περιουσία τους
Συνάρτηση του ύψους της προσωπικής περιουσίας του «αφεντικού» θα είναι το ύψος του «κουρέματος» που θα μπορούν να πετύχουν βάση του νέου νόμου, υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό κατάρτιση, υπάρχει ειδική μέριμνα για τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 900.000 ευρώ, που ναι μεν είναι υπερχρεωμένες, αλλά είναι βιώσιμες και μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανακάμψουν.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα εφαρμόζεται συνολική αντιμετώπιση των χρεών προς τράπεζες και δημόσιο, με δυνατότητα εξόφλησης εντός δεκαετίας, διαγραφή προασυξήσεων και προστίμων και τέλος «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

«Κούρεμα» ως 50%

Το ύψος του «κουρέματος», σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα συνδέεται ειδικά στις μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με την συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία του επιχειρηματία.

Το «κούρεμα» θα μπορεί να φράσει έως και το 50%. Όσο πιο μεγάλη η περιουσία του δανειολήπτη, τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσοστό του «κουρέματος».

Σε κάθε περίπτωση, απαγορευτικό για να υπάρξει κούρεμα θα υπάρχει εάν η περιουσία του δανειολήπτη είναι μεγαλύτερη του ύψους της οφειλής.