A- A+
ΕΝΦΙΑ: Στη Βουλή οι πρώτες αλλαγές – Πώς θα δοθεί η έκπτωση στα ξενοίκιαστα
Στη Βουλή θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα το πρώτο πακέτο αλλαγών του ΕΝΦΙΑ, ώστε να φορτωθούν αμέσως μετά τα νέα εκκαθαριστικά στο Taxis. Τι θα γίνει με τα κενά ακίνητα.

Η σχετική τροπολογία θα περιλαμβάνει τις νέες μειωμένες τιμές ζώνης σε 4.000 οικισμούς όπου επιβλήθηκαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η καθυστέρηση στην κατάθεση της παραπάνω ρύθμισης έχει ως αποτέλεσμα στο Taxis να παραμένουν τα παλαιά εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, βάση των οποίων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν δύο δόσεις, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, έως το τέλος αυτού του μήνα.

Επιπλέον, η περίοδος αποπληρωμής του φόρου λήγει, με βάση τα ισχύοντα εκκαθαριστικά, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Τα νέα εκκαθαριστικά

Τα νέα εκκαθαριστικά θα φορτωθούν στο Taxis αφού ψηφιστούν οι προαναφερθείσες αλλαγές από τη Βουλή.

Σε αυτά θα διορθωθεί ο φόρος των ιδιοκτητών ακινήτων στους 4.000 οικισμούς και θα επαναπρογραμματιστεί η εξόφληση, η οποία θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτο να καταβάλλεται τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τα ξενοίκιαστα ακίνητα, επειδή χρειάζεται χρόνος για να «τρέξουν» από το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια παροχής διαφόρων ποσοστών έκπτωσης, η ενσωμάτωσή της στα εκκαθαριστικά θα αργήσει.

Η δήλωση των κενών

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες με κενά διαμερίσματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις 6 μηνιαίες δόσεις, όπως αυτές θα έχουν υπολογιστεί χωρίς την έκπτωση, και όταν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν η όποια ελάφρυνση θα περάσει στις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου.

Η δήλωση ενός ακινήτου ως κενού και μη ηλεκτροδοτούμενου θα γίνεται στο Ε9, όπου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ειδικό πεδίο, το οποίο θα «τικάρουν» οι φορολογούμενοι.

Σημειώνεται πάντως ότι η παροχή της έκπτωσης θα χορηγείται μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματική ή περιουσιακά κριτήρια, τα οποία μένει να καθοριστούν.