A- A+
Νέο δώρο Ντράγκι στους Έλληνες δανειολήπτες - Στο 0,05% το επιτόκιο της ΕΚΤ
Νέα μείωση στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων θα δουν από τον ερχόμενο κι όλας μήνα όσοι αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μετά το νέο «δώρο» της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι το ΄πε και το έκανε.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05%.

Πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή του ευρωεπιτοκίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μιας και είχε προηγηθεί η μείωσή του τον περασμένο Ιούνιο από το 0,25% στο 0,15%.

Το 0,05% είναι ιστορικό χαμηλό για το ευρωεπιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε παράλληλα αγορές τραπεζικών τίτλων έως 500 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι δόσεις των στεγαστικών

Μετά τη νέα απόφαση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, οι Έλληνες δανειολήπτες αναμένεται να δουν για μία ακόμη φορά να μειώνεται η δόση τους.

Πρώτοι και καλύτεροι είναι όσοι αποπληρώνουν δάνεια, στεγαστικά ή καταναλωτικά με προσημείωση, το επιτόκιο των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Αυτή η κατηγορία δανειοληπτών θα δει από τον ερχόμενο μήνα το επιτόκιό του να περιορίζεται κατά επιπλέον 0,10%.

Οι δείκτες euribor

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι δόσεις και στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Συνήθως τα επιτόκια αυτά προεξοφλούν τις κινήσεις της ΕΚΤ κι ως εκ τούτου κινούνται ανάλογα πριν τις αποφάσεις της Ευρωτράπεζας.

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η κίνηση της ΕΚΤ για περιορισμό του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη δεν ήταν 100% αναμενόμενη.

Κατά συνέπεια και αυτοί οι δείκτες θα κινηθούν πτωτικά το επόμενο διάστημα, στη βάση πάντα και των εκτιμήσεων της αγοράς για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Τέλος στα δάνεια με επιτόκια διοικητικώς καθοριζόμενα, το αν θα μεταβληθούν ή όχι εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει κάθε τράπεζα.

Η μεταβολή

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι δόσεις όσων αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με επιτόκιο ΕΚΤ +2,50%, με την εξέλιξη των δόσεων από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα.

Τα 760 ευρώ το μήνα θα γίνουν μετά την τελευταία μείωση 532 ευρώ.