A- A+
Οι ποινές που προβλέπονται για τα ανασφάλιστα οχήματα - Πώς εμπλέκεται η Αστυνομία
Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο. Ποια διαδικασία προβλέπεται και ποιο το ύψος των προστίμων.

Ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2013. Με αυτόν ορίζονται οι διαδικασίες για την ενημέρωση των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων σχετικά με την επιβολή προστίμων.

Ραβασάκι

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται γραπτώς με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ότι πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημερών από τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ειδοποίηση.

Δεν υποχρεούνται ωστόσο να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση είναι να καταβληθεί πρώτα παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων πρέπει να το προσκομίσουν, μαζί με την ειδοποιητήρια επιστολή που έλαβαν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Βαριά πρόστιμα

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στις παραπάνω κινήσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή προστίμου.

Το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα θα ανέρχεται στα €250, για επιβατικά αυτοκίνητα στα €500 και για φορτηγά στα €1.000.

Παράλληλα, οι οδηγοί των ανασφάλιστων οχημάτων δεν πρόκειται να αποφύγουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες.

Αν γίνει ζημιά

Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή, αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας , ποινικές κυρώσεις και τα χρηματικά πρόστιμα που ορίστηκαν με το νέο νομοσχέδιο.

Καθώς η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων των ανασφάλιστων οχημάτων θα επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, αν το όχημα παραμείνει ανασφάλιστο και προκαλέσει ξανά ζημιά, ισχύουν εκ νέου οι παραπάνω κυρώσεις, μόνο που η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας θα ισχύει για 3 χρόνια.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά το χρονικό διάστημα που προβλέπεται, θα απαιτείται από τις Αστυνομικές αρχές η προσκόμιση του σχετικού σήματος ασφάλισης.