A- A+
Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 36 χρόνια - Νέοι τύποι ελέγχων
Προ των πυλών είναι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η οριστική κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης μετά από 36 χρόνια εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους από το 2015.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει ήδη τι έχει και τι δεν έχει ο κάθε φορολογούμενος, ενώ μπορεί να συμπεράνει από το ύψος των ετήσιων πραγματικών δαπανών του το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα που απέκτησε.

Η διασταύρωση

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, όλα τα δεδομένα είναι ηλεκτρονικά, άρα εύκολα στην επεξεργασία και τη διασταύρωση. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, γυμναστήρια, εταιρείες ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού στέλνουν ραπόρτο σε τακτά χρονικά διαστήματα για κάθε πελάτη τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με τις πραγματικές δαπάνες, από τη μια, και τα δηλωθέντα εισοδήματα, από την άλλη, οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος που ενεργοποιήθηκαν πριν από το καλοκαίρι έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τους φοροφυγάδες.

Δεν έχουν πάρει μπροστά δυναμικά, τώρα ξεκίνησαν, αλλά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογικοί έλεγχοι, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα είναι εξπρές, ηλεκτρονικοί και κυρίως εύκολα αποκαλυπτικοί.

Παράδειγμα

Αν δηλώνεις 8.000 ευρώ εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι πληρώνεις δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ τον μήνα, 60 ευρώ τον μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 ευρώ για γυμναστήριο, κάτι δεν πάει καλά.

Δηλώνεις 8.000 αλλά από τα βασικά φαίνεται ότι χρειάζεσαι για να κινηθείς και όχι να ζήσεις 8.400. Στα 8.400 ευρώ δεν έχουν υπολογιστεί καν οι δαπάνες διατροφής, ένδυσης, θέρμανσης. Χρειάζονται τεκμήρια για να χτυπήσει καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά;

Οχι, απαντά κατηγορηματικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Αν δουλέψουν οι έμμεσες τεχνικές καθολικά έως το τέλος του έτους, τα τεκμήρια θα είναι παντελώς άχρηστα και δεν βλέπω τον λόγο να παραμείνουν στη ζωή των φορολογουμένων από την 1-1-2015 και μετά» συμπληρώνει.

Μπορεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως αυτούσιο εργαλείο να συνεχίζει να χτίζεται - αναμένεται πως θα είναι πλήρως λειτουργικό στο τέλος του έτους - αλλά ήδη η φορολογική Διοίκηση έχει στη διάθεσή της με ηλεκτρονικό τρόπο μια σχεδόν πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων.

Με το πείραμα του ΕΝΦΙΑ, μάλιστα, το παζλ συμπληρώθηκε δραστικά. Πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ενός φορολογούμενου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο προφίλ περιουσίας των φορολογουμένων.