A- A+
Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Παραδείγματα
Κερδισμένους και χαμένους θα έχουν οι αλλαγές υπολογισμού του νέου φόρου στα ακίνητα, οι οποίες θα έρθουν σε δόσεις το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή. Ενδεικτικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», στους ωφελημένους σε σύγκριση με τα αρχικά εκκαθαριστικά αναμφισβήτητα περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλλονιά.

Οι χαμένοι

Στους μεγάλους χαμένους παραμένουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία, ακόμη και αν ισχύσει η έκπτωση φόρου 20%-30%, και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.

Επίσης στις αλλαγές που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα οικιστικά ακίνητα που ναι μεν επιβαρύνονται λιγότερο σε σύγκριση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να φορολογούνται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών που παραμένουν οι ίδιες από τον Μάρτιο του 2007.

Εξάλλου, καμία έκπτωση δεν θα παρέχεται και σε όποιον αποφασίσει να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου.

Ενώ στον φόρο εισοδήματος προβλέπεται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού πρόσθετου φόρου, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, είτε πάει κάποιος να πληρώσει ολόκληρο το ποσό είτε σε δόσεις, δεν θα υπάρχει καμία διαφορά.

Το ηλεκτρονικό σύστημα

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Εως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.

Κριτήρια έκπτωσης / απαλλαγής

Με μια απλή ηλεκτρονική διαδικασία θα αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων ή έκπτωση στον φόρο κατά 50%.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου έχει καταλήξει στο σύστημα εκείνο που πρόκειται να εφαρμοστεί ώστε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων-δικαιούχοι των σχετικών φοροαπαλλαγών να μη χρειαστεί να προσέλθουν στην Εφορία αλλά ό,τι χρειαστεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Το τελικό σχέδιο θα προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι διευκρινίσεις για την εφαρμογή του θα γίνουν με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο διαταγή.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται και αυτά που είναι ήδη ψηφισμένα, ο νέος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μειώνεται κατά 50% για όσους:

1) Εέχουν συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 9.000 ευρώ στην περίπτωση των άγαμων, έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων χωρίς παιδιά, στις 11.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι με ένα παιδί, στις 12.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι με δύο παιδιά, ενώ για κάθε επιπλέον παιδί το όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

2) Η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Αξίζει να τονιστεί ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα δικαιούνται τελικά την έκπτωση φόρου και οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό διότι ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι για να μπορέσει κάποιος να τύχει της απαλλαγής θα πρέπει είτε να μη χρωστά ούτε ένα ευρώ είτε να έχει μπει σε ρύθμιση. Κατά συνέπεια, δεν θα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αν ο φορολογούμενος μπορεί να λάβει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ή όχι.

Ανάπηροι - πολύτεκνοι

Την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Στις βασικές προϋποθέσεις περιλαμβάνοντα τα εξής:

Το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) να είναι έως 12.000 ευρώ για άγαμο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ενώ για τον έγγαμο το ποσό αυξάνεται στις 13.000 ευρώ, για τον έγγαμο με ένα παιδί στις 14.000 ευρώ και για τον έγγαμο με δύο παιδιά στις 15.000 ευρώ.

Για τρίτεκνους το εισοδηματικό όριο πλήρους απαλλαγής έχει καθοριστεί στο ποσό των 16.000 ευρώ (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα), ενώ για έγγαμο με τέσσερα παιδιά το εισοδηματικό όριο είναι έως 17.000 ευρώ.

Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων (ατομική ή οικογενειακή) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ., ενώ οι ιδιοκτήτες δικαιούνται την έκπτωση ανεξάρτητα αν χρωστούν ή όχι σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδείγματα

Α. Μείωση επιβάρυνσης νέου φόρου ακινήτων κατά 50%

Παράδειγμα 1ο

Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
- Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι
- Τιμή ζώνης: 1.450 ευρώ ανά τ.μ.
- 8ετίας, 1ου ορόφου, με μία πρόσοψη
Αρχικός φόρος ακινήτου: 448 ευρώ
Τελικός φόρος με μείωση κατά 50%: 224 ευρώ

Παράδειγμα 2ο

- Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ
- Διαμέρισμα 80 τ.μ. στο Καματερό
- Τιμή ζώνης: 650 ευρώ ανά τ.μ.
- 14 ετών, 2ου ορόφου, με 2 προσόψεις
Αρχικός φόρος ακινήτου: 268 ευρώ
Τελικός φόρος με μείωση κατά 50%: 134 ευρώ

Β. Μηδενική επιβάρυνση φόρου ακινήτων

Παράδειγμα 3ο

- Τρίτεκνος με ετήσιο εισόδημα 15.500 ευρώ
- Συνολικά τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων οικογένειας: 120
- Διαμέρισμα 120 τ.μ. στον Αγιο Δημήτριο
- Τιμή ζώνης: 1.300 ευρώ ανά τ.μ.
- 20 ετών, 3ου ορόφου, με 2 προσόψεις
Αρχικός φόρος ακινήτου: 485 ευρώ
Τελικός φόρος με μείωση κατά 100%: 0 ευρώ

Παράδειγμα 4ο

- Οικογένεια με 1 παιδί όπου το τέκνο έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
- Ετήσιο εισόδημα οικογένειας: 13.500 ευρώ
- Συνολικά τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων οικογένειας: 50
- Διαμέρισμα 50 τ.μ. στην Αργυρούπολη
- Τιμή ζώνης: 1.950 ευρώ ανά τ.μ.
- 10 ετών, 2ου ορόφου, με 2 προσόψεις
Αρχικός φόρος ακινήτου: 269 ευρώ
Τελικός φόρος με μείωση κατά 100%: 0 ευρώ

Γ. Μείωση φόρου σε ακίνητα εντός οικισμού - εκτός αντικειμενικού συστήματος

- Στην περιοχή Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, οικόπεδο 7 στρέμματα
- Πέρυσι η αντικειμενική αξία ήταν: 98.670 ευρώ
- Εφέτος (πριν από τη διόρθωση των λαθών): 815.569 ευρώ
- ΕΝΦΙΑ με το παλιό εκκαθαριστικό: 1.254 ευρώ
- ΕΝΦΙΑ με νέο εκκαθαριστικό: Περίπου 150 ευρώ
- Συμπληρωματικός φόρος με το παλιό εκκαθαριστικό: 2.159 ευρώ
- Συμπληρωματικός φόρος με το νέο εκκαθαριστικό: 0 ευρώ