A- A+
Εγκαταλείπει τα σχέδια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ το ΥΠΟΙΚ υπό το φόβο ανατιμήσεων
Στην εγκατάλειψη των σχεδίων για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, υπό το φόβο των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες περί σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 15,5% - 19%.

Εάν προχωρούσε αυτή η αλλαγή, από τη μία πλευρά θα αυξάνονταν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ 6,50% και 13% που ισχύουν σήμερα σε ξενοδοχεία - νησιά και τρόφιμα αντίστοιχα και από την άλλη θα μειώνονταν από το 23% για όλα τα λοιπά είδη.

Ανατιμήσεις

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο και συνάδει με τις επιταγές του ΔΝΤ που ζητά την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ πάνω από το 15,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η ιδέα αυτή εγκαταλείπεται, υπό τον κίνδυνο να προκληθούν ανατιμήσεις σε βασικά είδη, όπως τρόφιμα, σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να βγει από το τούνελ της ύφεσης.

Σημειώνεται πάντως πως η μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα, κάτι που πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2015.

Οπότε το σήριαλ θα έχει και συνέχεια...