A- A+
Σενάρια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 15,50% - Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ
Την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με το βασικό σενάριο να προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ακόμη και 15,5%.

Με τον τρόπο αυτό από τη μία πλευρά θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τρόφιμα, ξενοδοχεία και νησιωτικές περιοχές, που σήμερα κυμαίνεται από 6,5% έως 13%, αλλά θα μειωθεί σημαντικά για το σύνολο των καταναλωτικών ειδών από το σημερινό ιστορικό υψηλό του 23%.

Ενιαίος συντελεστής

Την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθεί η αγορά χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 15,5% για όλη τη χώρα και για το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών.

Τα σενάρια που ακούστηκαν για ενιαίο συντελεστή 18% - 21% δεν ευσταθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Εναλλακτικά, έχει εξεταστεί η διατήρηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα για τα καταναλωτικά είδη και η μείωσή του σε 13% σε ορισμένους κλάδους που χρειάζονται στήριξη, όπως η οικοδομή και η ακτοπλοϊκά.

Αιτήματα εμπόρων

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των εμπόρων για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αυτές συνοψίζονται στα εξής:

1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

3) Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από το 32% σε 30%.

4) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.

5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.

6) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.

7) Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.