A- A+
Στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας η εκκίνηση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο
Στα δύο τρίτα της αντικειμενικής τους αξίας θα μπορεί να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο εξαιτίας χρεών των ιδιοκτητών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η διάταξη αυτή, σε ευθυγράμμιση με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις πιέσεις της τρόικας που ζητούσε ξεπούλημα των ακινήτων σε τιμή όχι κατώτερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.

Δέσμευση

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι αλλαγές στο ύψος της πρώτης τιμής ενός πλειστηριασμού αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνονται στην ατζέντα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Το επιχείρημα για τις αλλαγές από την πλευρά της τρόικας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι.

Ποιος θα χτυπήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό όταν η αντικειμενική του αξία, που είναι και η χαμηλότερη αποδεκτή, είναι διπλάσια σε σχέση με την πραγματική τιμή αγοράς; Μάλλον κανένας.

Έτσι, αντί να αλλάξουν οι «τρελές» αντικειμενικές αξίες, κάτι που προγραμματίζεται για το 2017, θα αλλάξουν οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών, οι κατώτερες δηλαδή τιμές που μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Οι δημοσιεύσεις

Αλλαγές έρχονται και στις δημοσιεύσεις πλειστηριασμών. Αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η δημοσιοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια.

Σήμερα μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα πιστοποιήσει ότι υπάρχουν δικηγορικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την αποστολή στοιχείων για τους πλειστηριασμούς των επόμενων έξι ή δώδεκα μηνών στους ενδιαφερόμενους μεσίτες, εργολάβους ή σε άλλους παράγοντες - και μη - της αγοράς ακινήτων.

Οι πληροφορίες έρχονται με e-mail ή μέσω ειδικής εφαρμογής στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο, σε ψηφιακούς χάρτες όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει το ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί.

Οι αλλαγές στις τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών αλλά και στην ψηφιακή δημοσιοποίηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πλειστηριασμών θα περιληφθούν στον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).