A- A+
Alpha Bank: Τρία σημάδια δείχνουν ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα
Ενίσχυση των συναλλαγών και των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα αναμένει η Alpha Bank τα επόμενα τρίμηνα, στηρίζοντας αυτήν την εκτίμηση σε τρεις κυρίως λόγους.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η πτώση των επενδύσεων σε οικοδομές θα περιοριστεί στο -16,0% το 2014 και θα μετατραπεί σε θετική αύξηση, άνω του 10%, το 2015.

Οι τρεις λόγοι

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, στην καλύτερη εξέλιξη στους τομείς των συναλλαγών και των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα αναμένεται να συμβάλλουν στα επόμενα 3μηνα οι ακόλουθες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία:

α) Οικονομικό κλίμα

Η αξιοσημείωτη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα συμπεριλαμβανομένων και των προσδοκιών των καταναλωτών που έχουν ήδη οδηγήσει στην σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, στο 7μηνο. 2014 ο αριθμός των πωλήσεων νέων ΙΧ αυτοκίνητων αυξήθηκε σημαντικά κατά +28,8%, έναντι μείωσής του κατά -0,5% στο 7μηνο 2013.

Ειδικότερα δε στο 4μηνο Απρ-Ιούλ.2014 επωλήθησαν 32.828 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 24.581 στο αντίστοιχο 4μηνο.2013, με αύξηση κατά +33,6%, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά +21,3% στο 1ο 3μηνο 2014 και κατά +7,0% και στο 2ο 3μηνο 2013.

β) Χαμηλές τιμές

Οι πολύ χαμηλές τιμές των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων (κυρίως χτισμένων πριν από 7-έτη, ή και παλαιότερων) ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές με υψηλού επιπέδου υποδομές, περιβάλλοντος και ποιότητας διαβίωσης.

Ήδη η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων κατά μέσο όρο στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ανήλθε στο 36,3%.

Μάλιστα, οι πωλήσεις ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζονται από τους πωλητές υπό πίεση και πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνση των ακινήτων ιδιαίτερα για φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των € 300.000.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του κόστους ανέγερσης οικοδομών τα τελευταία έτη.

γ) Εισροή κεφαλαίων

Η δυνατότητα συνδυασμού της επιστροφής των καταθέσεων των εγχώριων κατοίκων στη χώρα με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ενώ ήδη διαφαίνεται και η δυνατότητα εισροής σημαντικών ξένων κεφαλαίων για αγορά εξοχικής ή άλλης κατοικίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο 1ο 5μηνο.2014 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν στα € 92,1 εκατ. και ήταν αυξημένες κατά 100,2% σε ετήσια βάση, μετά την αύξησή τους κατά 48% το 2013 όπου διαμορφώθηκαν στα € 167,8 εκατ., έναντι € 113,4 εκατ. το 2012.

Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι οι εισροές αυτές θα υπερβούν τα € 250 εκατ. το 2014 με σημαντικά μεγαλύτερη αύξησή τους στα επόμενα έτη.

Οι εισροές αυτές, σε συνδυασμό με την επιστροφή των καταθέσεων των εγχώριων κατοίκων μπορεί να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2014 και στην ανάκαμψη των συναλλαγών και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από τα επίσης πολύ χαμηλά επίπεδά τους το 2014.

Η φορολογία

Οι αναλυτές της Alpha Bank τονίζουν πως στους ανωτέρω ευνοϊκούς παράγοντες θα μπορούσε να προστεθεί και η σημαντική βελτίωση της φορολογίας των ακινήτων έναντι του 2013.

Ο λόγος γίνεται για τη τείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3,0% και τη βελτιωμένη τελικά εξειδίκευση του πλαισίου επιβολής του φόρου υπεραξίας ακινήτων (15%).

Προσθέτουν ωστόσο πως παραμένει άλυτο το μεγάλο θέμα της επιβολής διπλής φορολογίας (του ΕΝΦΙΑ + ΦΑΠ 2014 στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των € 300.000) που εξακολουθεί να λειτουργεί έντονα αποτρεπτικά στην αύξηση των συναλλαγών και στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.