A- A+
Τα «μαζεύει» η ΓΓΔΕ για τις δημεύσεις μετρητών και ακινήτων λόγω χρεών από 3.000 ευρώ - Ανακοίνωση
Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «σκλήρυνση» της πολιτικής κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμη και 3.000 ευρώ, προχώρησε η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι η γγ Δημοσίων Εσόδων θα προχωρεί σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, σε συνεργασία με την Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η διαδικασία

Με σχετική ανακοίνωση, ξεκαθαρίζεται ότι η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ περιγράφει το πώς οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ενημερώνουν την Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και πως δεν έχει άλλο σκοπό.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει ότι η ενημέρωση της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την τέλεση ορισμένων φορολογικών παραβάσεων, συνιστά υποχρέωση της τελευταίας.

Αποσαφηνίζεται δε πως μετά την ενημέρωσή της, η Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν προβαίνει αυτόματα στη λήψη μέτρων όπως δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, αλλά μόνο εφόσον η Αρχή κρίνει ότι είναι απαραίτητη και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις που συνδέονται με τις αρμοδιότητές της.

Τα ποσά

Η επίμαχη εγκύκλιος βάζει στο στόχαστρο φορολογουμένους που επιχειρούν αποφυγή φόρου που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στην απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή πάνω από 10.000 ευρώ, σε συνδυασμό με υποθέσεις για «ξέπλυμα χρήματος».

Μόλις λάβει τη σχετική αναφορά, ο επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα», εφόσον είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ανάκρισης, διατάζει το «πάγωμα» κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται η κίνηση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το άνοιγμα θυρίδων, η μεταβίβαση ή εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου