A- A+
Δήμευση περιουσιών για οφειλές ΦΠΑ από 3.000 ευρώ και φόρου εισοδήματος - Εγκύκλιος
Στη δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας οφειλετών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων.

Η σχετική εγκύκλιος βάζει στο στόχαστρο περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο λόγος γίνεται για φορολογουμένους που επιχειρούν αποφυγή φόρου που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ.

Πάγωμα περιουσίας

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στην απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή πάνω από 10.000 ευρώ, σε συνδυασμό με υποθέσεις για «ξέπλυμα χρήματος».

Μόλις λάβει τη σχετική αναφορά, ο επικεφαλής της Αρχής, εφόσον είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ανάκρισης, διατάζει το «πάγωμα» κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται η κίνηση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το άνοιγμα θυρίδων, η μεταβίβαση ή εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου