A- A+
Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές φόρου που είχαν κολλήσει λόγω ΕΝΦΙΑ
Στο ξεμπλοκάρισμα των επιστροφών φόρων που είχαν κολλήσει λόγω τη έκδοσης των εκκαθαριστικών του νέου φόρου ακινήτων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με νέα του απόφαση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η σχετική εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30/9/2014, ώστε να εξυπηρετήσει μόνον όσους έχουν λαμβάνειν επιστροφής φόρου από τα εκκαθαριστικά του 2014.

Από εκεί και πέρα, εάν έχει κάποιος απαίτηση από το Δημόσιο, αυτή θα συμψηφίζεται με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ ή θα πρέπει πρώτα να πληρωθεί ο φόρος για να ληφθεί από το φορολογούμενο το ποσό.

Φορολογική ενημερότητα

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών με άλλη απόφαση έχει καταστήσει εφικτή την έκδοση φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα αλλά αποκλειστικά μέσω της Δ.Ο.Υ, για όσους έχει βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας μέσω TAXIS, αλλά όχι στο γκισέ.

Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

Η έκδοση

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.