A- A+
Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τις φορο-επιδρομές ...κατ΄ οίκον - Στον Άρειο Πάγο το θέμα
Στον Άρειο Πάγο έστειλε το υπουργείο Οικονομικών τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που δίνει τη δυνατότητα για κατ΄ οίκον έρευνες από την εφορία.

Όπως επισημαίνει σχετικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, «αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».

Τι λέει το ΝΣΚ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, οι εφοριακοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επιδρομή στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο.

Το «πράσινο φως» δόθηκε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων), επιτρέποντας την «έφοδο» των ελεγκτών σε σπίτια όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλες κινητές αξίες για την είσπραξη οφειλόμενων.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται σε κατ' οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή τη σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή την καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Επιφυλάξεις από ΠαΣοΚ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας» δήλωνει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας της γνωμοδότηση του Νομικου Συμβουλίου του κράτους για τις κατ' οίκον έρευνες από τις φορολογικές αρχές χωρίς την παρουσία εισαγγελέα».

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλλάσσεται να μελετήσει και να αξιολογήσει τη γνωμοδότηση τονίζει πάντως ότι «Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου»

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σε ερωτήσεις σχετικά με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θεωρεί κατά πλειοψηφία επιτρεπτές τις κατ’ οίκον έρευνες από τις φορολογικές αρχές χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

» Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

» Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

» Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

» Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».