A- A+
Στη Βουλή η ρύθμιση για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ όσων έχουν έσοδα έως 10.000 ευρώ
Στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το σύστημα ΦΠΑ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Η προϋπόθεση.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου, μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα -χωρίς τον ΦΠΑ- έως 10.000 ευρώ το 2014, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ από το 2015.

Ακαθάριστα έσοδα είναι όλα τα έσοδα τα οποία λαμβάνονται υπόψη στη φορολογία εισοδήματος.

Υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι οι υποκείμενοι στη ρύθμιση διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής ως προς το δικαίωμα της υπαγωγής τους στο κανονικό καθεστώς απόδοσης φόρου.

Όσοι ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς, θα παραμένουν υποχρεωτικά σε αυτό για δύο χρόνια, ενώ αν τα έσοδά τους υπερβούν το όριο, τότε από την επόμενη χρονιά θα επανέρχονται κανονικά στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Στα τιμολόγια που θα εκδίδουν θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας- απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Αγορά υλικών

Επιπλέον, δε θα μπορούν να αφαιρούν τον φόρο στα τιμολόγια των αγορών τους.

Με την νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ.

Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ, ο οποίος δε θα μπορεί να εκπέσει.