A- A+
Αναβλήθηκε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τέλος Σεπτεμβρίου - Διορθώσεις σε 4.000 περιοχές (upd)
Την αναβολή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του νέου φόρου ακινήτων ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Διόρθωση τιμών σε 4.000 περιοχές.

Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου γνωστοποίγησε την αναβολή πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα.

Αντί για τις 31 Αυγούστου, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου «να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Οι διορθώσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη διόρθωση αδικιών που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου.

Ο λόγος γίνεται για 4.000 περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει αντικειμενική σύστημα προσδιορισμού των αξιών και από πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ είχαν χρησιμοποιηθεί μειωμένες τιμές.

Για αυτές τις περιοχές θα αποσυρθούν τα εκκαθαριστικά από το Taxis, προκειμένου να διορθωθούν και να επαναφορτωθούν, με το φόρο να υπολογίζεται όπως και πέρυσι.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι η κύρια αιτία των λαθών στο φόρο είναι ότι «για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία».

Όπως είπε, «αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές σύντομα.

Διαβάστε επίσης

* ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός στις περιπτώσεις λαθών που αυξάνουν το φόρο