A- A+
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από το νέο φόρο ακινήτων - Οι προϋποθέσεις
Έκπτωση ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η σχετική απόφαση που θα οριστικοποιήσει τα κριτήρια εξαίρεσης ή έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Οι προϋποθέσεις

Με βάση τη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί, προβλέπονται τα εξής:

• Έκπτωση 50%.

Χορηγείται στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

γ) Ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Πλήρης απαλλαγή

Χορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

δ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, οήη σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.