A- A+
Συντονισμένες μειώσεις στα επιτόκια προθεσμίας
Με μειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις έκανε ποδαρικό ο Αύγουστος για τις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες «κούρεψαν» τις αποδόσεις που προσφέρουν στην πελατεία τους έως και κατά 40 μονάδες.

Πρόκειται για μία συντονισμένη κίνηση, καθώς οι μειώσεις εφαρμόστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

«Χειρουργικές» περικοπές

Οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους, οι οποίες έφτασαν ακόμη και τις 40 μονάδες βάσης, ενώ σε κάποιες εξαιρέσεις καταγράφηκαν ακόμη και μικρές αυξήσεις για χαμηλά ποσά, πχ. έως 20.000 ευρώ.

Αυτό που προκύπτει από τα νέα δελτία επιτοκίων είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα επιτόκια για συγκεκριμένο ποσό είναι τα ίδια ανεξάρτητα από τη διάρκεια της κατάθεσης.

Δίνεται η αίσθηση ότι οι τράπεζες «σπρώχνουν» τους καταθέτες σε μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμιακές, ενδεχομένως για να κλειδώσουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τον τόκο που πληρώνουν στους πελάτες τους, διαβλέποντας ...αναταράξεις.

Οι αβεβαιότητες

Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα, δεδομένου ότι παίζονται πολλά, που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί πάντοτε σε αυξήσεις επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, έχουμε μπροστά μας:

- Τα stress tests της ΕΚΤ, τα οποία μπορεί να αναγκάσουν τις ελληνικές τράπεζες να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου

- Τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών

- Την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές

Έρχονται αυξήσεις (;)

Κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Αν λοιπόν οι τράπεζες «οδηγήσουν» με τον τρόπο τους τους καταθέτες σε πιο μεγάλης διάρκειας καταθέσεις, πχ. 12 μηνών, θα έχουν διασφαλίσει σε ένα ποσοστό χαμηλό κόστος άντλησης ρευστότητας από τις αποταμιεύσεις.

Από την άλλη, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλώς, οι σημερινές αποδόσεις ενδεχομένως να αποτελούν και ευκαιρία για τους καταθέτες.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε το προϊόν που σας συμφέρει μέσα από το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr