A- A+
Φόρος εισοδήματος: Έληξε η πρώτη προθεσμία - Αρχίζουν πρόστιμα και τόκοι
Έληξε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Όσοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν θα αρχίσουν να μετρούν πρόστιμα - προσαυξήσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωσε μέχρι τις 31/7 το φόρο εισοδήματος, τότε η πρώτη διμηνιαία δόση καθίσταται την 1η Αυγούστου ληξιπρόθεσμη.

Ο τόκος που προστίθεται στην οφειλή ανέρχεται σε 0,73% σε μηνιαία βάση, ενώ εάν η οφειλή δεν πληρωθεί εντός δύο μηνών επιβάλλεται και πρόστιμο 10% επί του ύψους της.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, για συνολικό φόρο 1.200 ευρώ, η πρώτη δόση που έπρεπε να πληρωθεί στις 31/7 ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης πληρωμής της θα επιβαρυνθεί με τόκο 2,92 ευρώ και το δεύτερο μήνα με 2,94 ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική οφειλή στα 405,86 ευρώ.

Τον τρίτο μήνα θα επιβληθεί και πρόσθετος φόρος 10% επί της αρχικής οφειλής, αυξάνοντάς τη στα 445,86 ευρώ.

Το ίδιο θα ισχύει εάν καθυστερήσει η πληρωμή της δεύτερης και της τρίτης δόσης των 400 ευρώ αντίστοιχα.

Η δυνατότητα ρύθμισης

Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 12 δόσεις.

Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και πρόστιμα μπορούν να τακτοποιηθούν, ακόμη και πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, ώστε να εξοφληθούν σε έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέσω του Taxisnet. Ωστόσο, προς το παρόν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων μόνο για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθεια ώστε μέχρι και τις 31 Ιουλίου να δοθεί η δυνατότητα αιτήσεων για το φόρο εισοδήματος, προτού καταστεί ληξιπρόθεσμος.

Εάν δεν ανοίξει αυτή η εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να περάσει η 31η Ιουλίου, να καταστεί η πρώτη δόση ληξιπρόθεσμη και εν συνεχεία να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.

Το κόστος της ρύθμισης

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν τη ρύθμιση του φόρου εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με μηνιαίο τόκο 0,73% για όσο διάστημα η οφειλή παραμένει ληξιπρόθεσμη.

Έστω ένα φορολογούμενος που πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ φόρο. Επιλέγοντας την πάγια ρύθμιση, θα πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων των 600 ευρώ σε 12 έντοκες δόσεις.

Έτσι, η πρώτη δόση των 600 ευρώ θα καταβληθεί σε 12 δόσεις, με την πρώτη να ανέρχεται σε 50 ευρώ και τις επόμενες 11 να επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,73%.

Η δεύτερη μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί με τόκους ενός μήνα, η τρίτη με τόκους 2 μηνών κ.ο.κ. Αντίστοιχα, η δεύτερη και η τρίτη διμηνιαία δόση θα μπορεί να «σπάσει» σε 12 έντοκες δόσεις.