A- A+
Στο Μάρτιο του 2010 επέστρεψαν τα επιτόκια των προθεσμιακών - Μέση απόδοση 2,39%
Νέα πτώση, για τρίτο συνεχή μήνα, κατέγραψαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην ελληνική αγορά τον Ιούνιο, διαμορφούμενα σε χαμηλό 4 και πλέον ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος υποχώρησε στο 2,39% τον Ιούνιο.

Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το Μάιο, κατά 43 μονάδες σε σχέση με το τέλος του 2013, κατά 150 μονάδες σε σχέση με 1 χρόνο νωρίτερα και κατά 263 μονάδες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2012.

Πλέον, μετά τις μειώσεις του Ιουνίου, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας έχει επιστρέψει σε προ μνημονίου επίπεδα.

Σταθεροποιητικό διάλλειμμα

Πάντως μετά τις μειώσεις του Ιουνίου οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πλέον, ορόσημο για τον κλάδο αποτελούν τα επερχόμενα stress tests από τα οποία θα διαφανεί η κεφαλαιακή ισχύς των τραπεζών, η οποία επηρεάζει άμεσα το κόστος άντλησης ρευστότητας από το αποταμιευτικό κοινό.

Εάν από τις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις, οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιχειρήσουν έως το τέλος του έτους να ρίξουν τα επιτόκια κάτω από το 2%.

Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα άνοδος των αποδόσεων.