A- A+
«Παζαρεύουν» τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες - Ο κίνδυνος του bail in
Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της διεξαγωγής των stress tests, με στόχο να μειώσει το «λογαριασμό» των κεφαλαιακών αναγκών.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως «σε καμία περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα είναι μηδέν», εκτιμούν ωστόσο ότι ανάλογα με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί μπορεί να ανέλθουν σε διαχειρίσιμα ή μη επίπεδα.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν μόλις πριν λίγους μήνες 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές, επιπρόσθετα της ανακεφαλαιοποίησης του 2013, καθίσταται δύσκολη μία νέα έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο.

Κίνδυνος bail in

Εάν τα κεφάλαια που πρέπει να «σηκώσουν» από τις αγορές είναι πολλά, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η άντλησή τους από ιδιώτες.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το «κενό» θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει στη διάθεσή του 11 δισ. ευρώ περίπου για αυτό το σκοπό.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, ωστόσο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail-in, που συνεπάγεται ζημιές για τους λοιπούς πιστωτές, πχ. κατόχους ομολόγων, των τραπεζών.

Επιπλέον, θα ζημιωθούν οι μέτοχοι που επένδυσαν κεφάλαια στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, αφού το ποσοστό τους θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Η διαπραγμάτευση

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η Ελλάδα επιθυμεί τα stress tests να λάβουν υπόψιν τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης, αντί να βασιστούν αποκλειστικά στα στοιχεία του περυσινού ισολογισμού τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αυτό το ζήτημα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά το Eurogroup της 8ης Ιουλίου, καθώς η Αθήνα θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ζητήσει την άντληση νέων κεφαλαίων μετά τα tests, όταν τα σχέδια αναδιάρθρωσης έχουν ήδη καταρτιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Reuters, επίμαχο ζήτημα για την Ελλάδα είναι το εάν οι μεγάλες τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με νέα έκκληση για να καλύψουν σημαντικές κεφαλαιακές τρύπες, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία η οποία βρίσκεται προ των πυλών της ανάκαμψης μετά από μια 6ετή ύφεση.

«Ο υπουργός δήλωσε στους ομολόγους του, ότι οι έλεγχοι της ΕΚΤ δεν πρέπει να βασιστούν στην στατική εικόνα που είχαν οι τράπεζες στο τέλος του 2013 αλλά να συμπεριλάβουν τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλλαν φέτος» αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Έλληνας αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

«Ακόμη ένα επιχείρημα που προέβαλε ο υπουργός είναι ότι μια αρνητική εικόνα στα stress tests της ΕΚΤ, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέραν του τραπεζικού κλάδου και να επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία επίσης» κατέληξε η ίδια πηγή.