A- A+
Μπάχαλο με τη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού - Χρειάζεται η επίσκεψη στην τράπεζα
Ουτοπία αποδεικνύεται η ηλεκτρονική δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού κάθε φορολογούμενου μέσω του Taxisnet, καθώς τελικά απαιτείται κι η επίσκεψη στην τράπεζα.

Η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet για τη δήλωση «Μοναδικού Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού» έχει ήδη ανοίξει.

Ωστόσο, μετά την υποβολή του λογαριασμού ο χρήστης ενημερώνεται ότι το προς εκτύπωση αποδεικτικό πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στην τράπεζα που θα δηλωθεί «για τις δικές της ενέργειες».

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η ηλεκτρονική δήλωση, αλλά χρειάζεται η προσκόμιση του αποδεικτικού στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της καλείται να «παντρέψει» ΑΦΜ με το λογαριασμό που δηλώνεται.

Η διαδικασία της αίτησης

Όσοι θέλουν να δηλώσουν ένα λογαριασμό που θα προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για τα πρώτα 1.500 ευρώ, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία "Υπηρεσίες προς πολίτες".

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού αυτού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση / υπεύθυνη δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.).

Η προστασία και το όριο των 1.500 ευρώ

Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας για οφειλές προς το δημόσιο ή σε ιδιώτες, δεν είναι δυνατή η κατάσχεση ποσού έως τα 1.500 ευρώ από ατομικούς λογαριασμούς και έως 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς.

Από το υπερβάλλον ποσό ο πιστωτής έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» έως και το 25% του υπολοίπου.

Η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση ανέρχεται σε μία εβδομάδα. Δηλαδή, ο καταθέτης έχει επτά ημέρες στη διάθεσή του για να κάνει ανάληψη του υπερβάλλοντος ποσού, πριν γίνει η κατάσχεση.