A- A+
Βαριά πρόστιμα για λάθη ή μη υποβολή πόθεν έσχες από το 2015 - Νέες ρυθμίσεις
Με βαριά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και με ποινή φυλάκισης θα τιμωρούνται από την ερχόμενη χρονιά όσοι δεν υποβάλλουν πόθεν έσχες ή καταθέσουν ψευδή στοιχεία στις δηλώσεις τους.

Τούτο προβλέπεται μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, μέσω του οποίου διευρύνονται οι υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες, ενώ ορίζονται χρηματικά πρόστιμα από 5.000 έως 100.000 ευρώ.

Αύξηση προστίμων

Σε περίπτωση όπου ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε ωφελούμενος της ιδιότητάς του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά τις 300.000 ευρώ, τότε τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η ποινή και το χρηματικό πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν ανεξαρτήτως του αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.

Εκτός από τα πρόστιμα στους ίδιους τους φορολογουμένους, προβλέπονται χρηματικές ποινές και φυλάκιση και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Οι νέοι υπόχρεοι

Από το 2015 προστίθενται και νέες κατηγορίες επαγγελματιών που καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Μεταξύ αυτών και νέες κατηγορίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που κατέχουν θέση ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Συγκεκριμένα:

Αστυνομικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δασάρχες και δασονόμοι, πρόεδροι και διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιοκτήτες, εταίροι και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ακόμη και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών προστίθενται πλέον στη λίστα των δικαστικών, δημοσιογράφων, πολιτικών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ο έλεγχός τους θα γίνεται από ανεξάρτητη Επιτροπή, αποτελούμενη από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς και έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τι δηλώνεται

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει, λεπτομερώς, τα υφιστάμενα κατά τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

Ως περιουσιακά στοιχεία, θεωρούνται, ιδίως:

i. Τα έσοδα, από κάθε πηγή.

ii. Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.

iii. Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.

iv. Οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts).

v. Τα πλωτά και τα εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα.

vi. Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρία ή επιχείρηση.

Νέα περιουσιακά στοιχεία

Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης υφιστάμενου, στη δήλωση περιλαμβάνεται, υποχρεωτικώς, το ύψος της σχετικής δαπάνης, καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης μνημονεύεται το εισπραχθέν τίμημα.

Στη δήλωση αναφέρονται τα προσωπικά, υπηρεσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων. Οι υπόχρεοι προσκομίζουν στο αρμόδιο όργανο ελέγχου αντίγραφα των οικείων παραστατικών εφόσον τους ζητηθεί.

Μετά την αρχική δήλωση, στην ετήσια δήλωση τους οι υπόχρεοι δηλώνουν μόνον τις μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση.