A- A+
«Δωράκια» του υπουργείου Οικονομικών σε αγρότες και δικηγόρους - Τι γλυτώνουν
Χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για αγρότες και ασκούμενους δικηγόρους συνεπάγεται νέα ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείο Οικονομικών. Πώς μειώνονται οι φόροι τους.

Οι δύο κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν με ευνοϊκό τρόπο σε σχέση με τους συναδέλφους τους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών που τους αφορούν.

Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές ισχύουν και για τις φετινές δηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων υποβάλλουν την τροποποίησή τους.

Οι ρυθμίσεις

Αναλυτικότερα, με αφορμή ερωτήματα που δέχθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζονται τα εξής:

- Δικηγόροι. Οι αμοιβές που λαμβάνουν τόσο οι ασκούμενοι δικηγόροι όσο και οι σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, κατά το διάστημα της άσκησης, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τη χρήση του 2013.

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες (ασκούμενοι δικηγόροι και σπουδαστές) και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική τους δήλωση για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

Να σημειωθεί ότι με την αρχική εκκαθάριση τους είχε βεβαιωθεί φόρος 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

- Αγρότες. Ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Επομένως τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%.

Επίσης, ορίζεται ότι οι παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές.