A- A+
Λήγει σήμερα η προθεσμία για το φόρο εισοδήματος - Ρύθμιση ή άτοκες δόσεις
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου εισοδήματος, που προέκυψε από τις φετινές δηλώσεις. Οι δυνατότητες δόσεων.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή δε θέλουν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ σήμερα, 31 Ιουλίου, έχουν διάφορες εναλλακτικές στη διάθεσή τους, άλλες χωρίς κόστος, άλλες με χαμηλό κόστος και άλλες με μεγαλύτερο.

Τέσσερις λύσεις

Αναλυτικότερα, οι λύσεις για δόσεις και το αντίστοιχο κόστος είναι οι εξής:

- Πληρωμή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις προς το δημόσιο (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) - Χάνεται η έκπτωση του 1,50% για εφάπαξ πληρωμές

- Πληρωμή σε 12 ή 24 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης - Χάνεται η έκπτωση του 1,5% και επιβάλλεται ετήσιος τόκος (8,75%)

- Πληρωμή όλου του φόρου με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις - Κανένα κόστος

- Πληρωμή κάθε μίας εκ των διμηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με κάρτα - Χάνεται η έκπτωση του 1,50%

Η προθεσμία για την πληρωμή του συνόλου του φόρου εισοδήματος ή της πρώτης εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων λήγει την Πέμπτη 31 Ιουλίου.

Πληρωμή με κάρτα

Με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι έχουν να επιλέξουν εάν θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,50% ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις, από 6 έως 12 ανάλογα με την τράπεζα.

Αντίστοιχα, κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων μπορεί επίσης να πληρωθεί εφάπαξ ή σε δόσεις, 6 έως 12 ανάλογα με την κάρτα.

Η πάγια ρύθμιση

Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και πρόστιμα μπορούν να τακτοποιηθούν, ακόμη και πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, ώστε να εξοφληθούν σε έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέσω του Taxisnet. Ωστόσο, προς το παρόν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων μόνο για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθεια ώστε μέχρι και τις 31 Ιουλίου να δοθεί η δυνατότητα αιτήσεων για το φόρο εισοδήματος, προτού καταστεί ληξιπρόθεσμος.

Εάν δεν ανοίξει αυτή η εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να περάσει η 31η Ιουλίου, να καταστεί η πρώτη δόση ληξιπρόθεσμη και εν συνεχεία να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.

Το κόστος της ρύθμισης

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν τη ρύθμιση του φόρου εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με μηνιαίο τόκο 0,73% για όσο διάστημα η οφειλή παραμένει ληξιπρόθεσμη.

Έστω ένα φορολογούμενος που πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ φόρο. Επιλέγοντας την πάγια ρύθμιση, θα πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων των 600 ευρώ σε 12 έντοκες δόσεις.

Έτσι, η πρώτη δόση των 600 ευρώ θα καταβληθεί σε 12 δόσεις, με την πρώτη να ανέρχεται σε 50 ευρώ και τις επόμενες 11 να επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,73%.

Η δεύτερη μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί με τόκους ενός μήνα, η τρίτη με τόκους 2 μηνών κ.ο.κ. Αντίστοιχα, η δεύτερη και η τρίτη διμηνιαία δόση θα μπορεί να «σπάσει» σε 12 έντοκες δόσεις.


Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα παράδειγμα με φόρο εισοδήματος ύψους 4.000 ευρώ. Στους ακόλουθους πίνακες μπορείτε να δείτε πώς θα εξοφληθεί ο φόρος αυτός, σε διαφορετικά σενάρια:

1) Πληρωμή του φόρου απευθείας στην εφορία

Ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας την κάρτα του ή τον τραπεζικό του λογαριασμό, πληρώνει το φόρο απευθείας στην εφορία. Έχει δύο επιλογές:

α) Να τον πληρώσει εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,5% ή 60 ευρώ και

β) Να τον πληρώσει χωρίς έκπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Έτσι, είτε πληρώνει 3.940 ευρώ στο τέλος Ιουλίου ή 1.333 ευρώ στις 31/7, στις 30/9 και στις 30/11

2) Πληρωμή όλου του φόρου με την κάρτα σε δόσεις

Ο φορολογούμενος πληρώνει το σύνολο του φόρου με την κάρτα του, αλλά σε άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την έκπτωση του 1,50% (60 ευρώ) και ταυτόχρονα εξοφλεί το φόρο σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα:

3) Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών δόσεων με την κάρτα σε δόσεις

Για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης του φόρου, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50%, αλλά επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του φόρου έως και το Νοέμβριο του 2015.

Συγκεντρωτικά όλα τα σενάρια

(Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)