A- A+
Ποιους φόρους θέλει να μειώσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2015
Στη μείωση μίας σειράς από φόρων θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζεται για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, για να δοθεί το «πράσινο φως» για τις ελαφρύνσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», εφόσον τα μεγέθη του προϋπολογισμού συνεχίσουν την καλή πορεία (ήδη στο εξάμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 707 εκατ.) η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι εφικτές ορισμένες αλλαγές στη φορολογία δεδομένου ότι από το 2015 και μετά και εφόσον οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους έχουν θετικά αποτελέσματα, οι ετήσιες υποχρεώσεις του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μειωμένες και κατ’ επέκταση δεν θα είναι απαραίτητη η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μειώσεις συντελεστών

To σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας έχει επεξεργασθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό το τελικό και κοστολογημένο σχέδιο το οποίο θα προβλέπει καταργήσεις φόρων, σταδιακές μειώσεις συντελεστών κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει:

1. Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33%, από 42% σήμερα, για μισθωτούς και συνταξιούχους.

2. Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% - 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

3. Μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο θα υποβληθεί αίτημα για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15 - 20%.

Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο, η τελική τιμή διάθεσής του το φθινόπωρο θα μειωθεί στο 1,18 ευρώ το λίτρο από 1,40 που ήταν τον Οκτώβριο του 2013.

4. Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο προβλέπει σε πρώτη φάση την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%.

5. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας αυτοκινήτων που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη.

6. Σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα τα χρέη των φορολογούμενων να αυξάνονται διαρκώς.