A- A+
Στεγαστικά: Ενοίκιο αντί δόσης για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους
Ενα δίχτυ προστασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Δύο λύσεις

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων:

  • Να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή
  • Να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Επιδότηση ενοικίου

Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ετσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν τελικά αυτές οι λύσεις

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σ' αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε μ' ένα δίχτυ ασφαλείας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα από τα πιο καυτά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας.

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».