A- A+
Τέταρτος συνεχόμενος μήνας ανόδου για καταθέσεις - Καλύφθηκε η πτώση του πρώτου διμήνου του έτους
Ανοδικά για τέταρτο συνεχή μήνα κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο, με τα υπόλοιπά τους να επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 163,206 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μηνιαία αύξηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο συμπληρώθηκαν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου των μεγεθών. Σε αυτό το διάστημα η καθαρή εισροή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα έφτασε τα 2,67 δισ. ευρώ.

Η αιτία της ανόδου

Ειδικά για τον Ιούνιο τα μεγέθη είναι επηρεασμένα από εποχικούς λόγους που σχετίζονται κυρίως με την καταβολή των τόκων από τις τράπεζες.

Από τα επιμέρους στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του Ιουνίου, περίπου 622 εκατ. ευρώ, προήλθε από τις επιχειρήσεις.

Την ίδια περίοδο, οι αποταμιεύσεις των φυσικών προσώπων ενισχύθηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης να αυξάνονται κατά 323 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 99 εκατ. ευρώ.

Η σύγκριση με το παρελθόν

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά στο α΄ εξάμηνο του 2014.

Η ανοδική πορεία της περιόδου Μάρτιος - Ιούνιος 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,67 δισ. ευρώ, κάλυψε την πτώση του α΄ διμήνου του έτους.

Σε σχέση με το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 η άνοδος των καταθέσεων ανήλθε σε 12,62 δισ. ευρώ.

Η απόσταση πάντως από το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2009 είναι ενυπωσιακή: Ξεπερνά τα 75 δισ. ευρώ!