A- A+
Ρύθμιση 12 δόσεων στην εφορία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Οδηγός
Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 12 δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις 3 διμηνιαίες δόσεις.

Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και πρόστιμα μπορούν να τακτοποιηθούν, ακόμη και πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, ώστε να εξοφληθούν σε έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μία χαμηλού κόστους εναλλακτική επιλογή για όσους δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το φόρο σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις ή δεν έχουν διαθέσιμο όριο σε πιστωτική κάρτα για αποπληρωμή σε άτοκες δόσεις.

Τεχνικές αλλαγές

Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέσω του Taxisnet. Ωστόσο, προς το παρόν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων μόνο για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθεια ώστε μέχρι και τις 31 Ιουλίου να δοθεί η δυνατότητα αιτήσεων για το φόρο εισοδήματος, προτού καταστεί ληξιπρόθεσμος.

Εάν δεν ανοίξει αυτή η εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να περάσει η 31η Ιουλίου, να καταστεί η πρώτη δόση ληξιπρόθεσμη και εν συνεχεία να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.

Το κόστος της ρύθμισης

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν τη ρύθμιση του φόρου εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο διάστημα η οφειλή παραμένει ληξιπρόθεσμη.

Έστω ένα φορολογούμενος που πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ φόρο. Επιλέγοντας την πάγια ρύθμιση, θα πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων των 600 ευρώ σε 12 έντοκες δόσεις.

Έτσι, η πρώτη δόση των 600 ευρώ θα καταβληθεί σε 12 δόσεις, με την πρώτη να ανέρχεται σε 50 ευρώ και τις επόμενες 11 να επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7%.

Η δεύτερη μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί με τόκους ενός μήνα, η τρίτη με τόκους 2 μηνών κ.ο.κ. Αντίστοιχα, η δεύτερη και η τρίτη διμηνιαία δόση θα μπορεί να «σπάσει» σε 12 έντοκες δόσεις.

Τρόπος πληρωμής

Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στις Τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με τη χρήση ενός κωδικού μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή, της «Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής» (ΤΡΟ).

Η καταβολή διενεργείται με επιμέλεια του οφειλέτη με πάγια εντολή πληρωμής, εφόσον υποστηρίζεται από το φορέα είσπραξης.

Αν παραλειφθεί η καταβολή μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση αυτή, προσαυξημένη με ποσό ίσο με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αυτής, πρέπει να καταβάλλεται με την επόμενη δόση, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτής.

Σε διαφορετική περίπτωση, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.