A- A+
Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας - Σταθμοί μετρό, λεωφορεία και ΚΤΕΛ
Αλλαγές στο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας βρίσκονται προ των πυλών, με στόχο την κυκλοφοριακή ελάφρυνση στο κέντρο της πόλης και καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Τι προβλέπει ειδική μελέτη.

Το σχέδιο του υπουργείο Υποδομών που παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», προβλέπει την εκ βάθρων αλλαγή της δομής των αστικών συγκοινωνιών.

Η σχετική μελέτη προβλέπει συνοπτικά την μετατροπή των μεγαλύτερων σταθμών του Μετρό, οι οποίοι έχουν επαρκείς χώρους στάθμευσης, να μετατραπούν σε «κυκλοφοριακούς κόμβους» που θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Συνεργασία ΚΤΕΛ - ΟΑΣΑ

Στις εισηγήσεις των ειδικών μεταξύ άλλων προτείνεται η ένταξη των ΚΤΕΛ Αττικής στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στόχος είναι η συνεργασία των δύο μέσων ώστε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ να πάψουν να εκτελούν μακρινά δρομολόγια όπως π.χ. στην Αρτέμιδα και να περιοριστούν στο στενότερο δίκτυο της Αθήνας.

Από την πλευρά τους τα ΚΤΕΛ θα εκτελούν όλες τις μακρινές διαδρομές και θα σταματήσουν να εισέρχονται στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό με βασικό αυτόΝ της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Νέος σταθμός στον Ελαιώνα

Παράλληλα η δημιουργία ενός νέου ενοποιημένου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα θα οδηγήσει σε βελτίωση της κυκλοφορίας σε βασικές οδικές αρτηρίες καθώς θα κλείσουν αμέσως οι σημερινοί υφιστάμενοι σταθμοί των υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό και στην οδό Λιοσίων.

Ο νέος κεντρικός σταθμός του Ελαιώνα θα συνδέεται με το Μετρό, κατά τρόπο ώστε οι επιβάτες των ΚΤΕΛ να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι του Πειραιά όπως φυσικά και στο κέντρο της Αθήνας.

Πέραν όλων αυτών των αλλαγών επέρχεται και ο εκσυγχρονισμός του κλειστού μονοπωλίου των ΚΤΕΛ. Την προηγούμενη εβδομάδα συστάθηκε σε σώμα η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ) προκειμένου να αναλάβει τη δημοπράτηση των υπεραστικών δρομολογίων.