A- A+
Ένα μήνα πίσω πάει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Σε 5 αντί 6 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση
Στη μετάθεση της ημερομηνίας εκκαθάρισης και πληρωμής του νέου φόρου ακινήτου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Μείωση των δόσεων σε πέντε. Ποιοι ωφελούνται από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Λόγω της καθυστέρησης προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά μέσα στον Ιούλιο.

Οι πληρωμές

Ωστόσο, η προθεσμία για την πληρωμή του συνόλου του φόρου ή της πρώτης δόσης εάν επιλεγεί η τμηματική εξόφλησή του, θα οριστεί η 31η Αυγούστου κι όχι η 31η Ιουλίου, όπως είχε αρχικώς αποφασιστεί.

Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει ωστόσο τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, δεδομένου ότι το σύνολο του φόρου θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως και το τέλος του έτους.

Ως εκ τούτου, ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έναντι έξι του αρχικού σεναρίου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Αλλαγές στο φόρο

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, προωθούνται αλλαγές στο φόρο, προς όφελος κυρίως των οικοπεδούχων.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης τους, λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ότι λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη τιμή της περιοχής.

Επίσης για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, και στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), ότι η τιμή ΣΑΟ είναι το 0,60.

Τροποποίηση Ε9

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται κίνητρο στους φορολογουμένους για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων των ετών 2011 - 2013, προκειμένου να δημιουργηθεί ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, συνεπώς και του Περιουσιολογίου ακινήτων και της βάσης επιβολής του νέου φόρου επί των ακινήτων.

Επιπλέον καθορίζονται οι διαδικασίες διόρθωσης (συμπλήρωσης, διαγραφής ή τροποποίησης ακινήτων) της δήλωσης.

Αν από τις τροποποιήσεις που θα κάνουν οι φορολογούμενοι προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ πριν από την τελική εκκαθάριση θα γίνει έλεγχος της εφορίας.

Οι προθεσμίες

Ορίζεται η 16η Νοεμβρίου ως η καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησης των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, για τα νομικά πρόσωπα που δήλωσαν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους της 1ης Ιανουάριου 2011 με την υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου.

Η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα οριζόμενα εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί ακινήτων από την 1η Ιανουάριου 2014 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014 (ήταν μέχρι 31 Μαΐου 2014) υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 (σήμερα η καταληκτική ημερομηνία ήταν μέχρι 30 Ιουνίου 2014).

Οι οριζόμενες διατάξεις αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων, δεν εφαρμόζονται σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλονται μέχρι και την 30ή/11/2014 για τη διόρθωση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, εκτός αν προκύπτει φόρος προς επιστροφή.