A- A+
Έμμεση παράταση για τις δηλώσεις έδωσε το ΥΠΟΙΚ χωρίς πρόστιμο - Άνοιξε ξανά το Taxis
Τη δυνατότητα στου περίπου 100.000 φορολογουμένους που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα έως τις 14 Ιουλίου τη δήλωσή τους, να το πράξουν τώρα χωρίς πρόστιμο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από την Παρασκευή είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014.

Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις).

Κατά τα άλλα, διατηρούνται σε ισχύ οι κείμενες διατάξεις.

Τι γλυτώνουν

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους από εδώ και στο εξής, θα πληρώσουν μόνο το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Δε θα επιβαρυνθούν με το 22% επί της αξίας των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν βάση του εισοδήματός τους, ενώ θα έχουν την προβλεπόμενη φοροελάφρυνση από τις ιατρικές δαπάνες.

Επιπλέον γλυτώνουν την προσαύξηση του 1% που ισχύει για κάθε μήνα καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης και στην πληρωμή του φόρου.

Βέβαια, εάν υποβάλλουν τη δήλωση μετά τις 31 Ιουλίου, και πληρώσουν εμπρόθεσμα το φόρο τους θα επιβαρυνθούν με την προσαύξηση του 1% μηνιαίως για κάθε μήνα καθυστέρησης.