A- A+
Έκλεισε το Taxis για τις δηλώσεις - Ήλθε η ώρα τις πληρωμής - Άτοκες δόσεις με κάρτα
Στο κλείσιμο της εφαρμογής των δηλώσεων στο Taxis προχώρησε τα μεσάνυχτα της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών, χτυπώντας το «καμπανάκι» της λήξης. Τέλος Ιουλίου η πρώτη προθεσμία πληρωμής.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ξέχασαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους θα έλθουν αντιμέτωποι με μία σειρά από ποινές και πρόστιμα.

Οι υπόλοιποι, για τους οποίους προέκυψε φόρος, θα πρέπει να ξεκινήσουν την πληρωμή του έως και το τέλος Ιουλίου.

Οι προθεσμίες πληρωμής

Αναλυτικότερα, ο φόρος εισοδήματος μπορεί να πληρωθεί στο δημόσιο εφάπαξ ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Οι ημερομηνίες πληρωμής, παρά την παράταση για την υποβολή των δηλώσεων δεν άλλαξαν κι έχουν ως εξής:

  • 31/7: Πληρώνεται το σύνολο του φόρου με έκπτωση 1,50% ή η πρώτη δόση
  • 30/9: Πληρωμή της δεύτερης δόσης
  • 31/11: Πληρωμή της τρίτης δόσης

Η χρήση της κάρτας

Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με διαθέσιμα πιστωτικά όρια έχουν δύο επιλογές:

1) Είτε να πληρώσουν το σύνολο του φόρου στις 31/7 σε δόσεις ή

2) Να εξοφλήσουν κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε όσες άτοκες δόσεις προβλέπει η τράπεζά τους.

Στην πρώτη περίπτωση, επειδή ο φόρος καταβάλλεται από την τράπεζα εφάπαξ στο δημόσιο, ο φορολογούμενος εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50% και στη συνέχεια εξοφλεί το φόρο σε άτοκες δόσεις προς την τράπεζα.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μην κερδίζει την έκπτωση, αλλά μειώνει σημαντικά το ύψος των μηνιαίων δόσεων και επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής.

Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα παράδειγμα με φόρο εισοδήματος ύψους 4.000 ευρώ. Στους ακόλουθους πίνακες μπορείτε να δείτε πώς θα εξοφληθεί ο φόρος αυτός, σε διαφορετικά σενάρια:

1) Πληρωμή του φόρου απευθείας στην εφορία

Ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας την κάρτα του ή τον τραπεζικό του λογαριασμό, πληρώνει το φόρο απευθείας στην εφορία. Έχει δύο επιλογές:

α) Να τον πληρώσει εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,5% ή 60 ευρώ και

β) Να τον πληρώσει χωρίς έκπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Έτσι, είτε πληρώνει 3.940 ευρώ στο τέλος Ιουλίου ή 1.333 ευρώ στις 31/7, στις 30/9 και στις 30/11

2) Πληρωμή όλου του φόρου με την κάρτα σε δόσεις

Ο φορολογούμενος πληρώνει το σύνολο του φόρου με την κάρτα του, αλλά σε άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την έκπτωση του 1,50% (60 ευρώ) και ταυτόχρονα εξοφλεί το φόρο σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα:

3) Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών δόσεων με την κάρτα σε δόσεις

Για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης του φόρου, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50%, αλλά επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του φόρου έως και το Νοέμβριο του 2015.

Η ημερομηνία πληρωμής

Ανάλογα με την ημερομηνία που θα επιλεγεί για την πληρωμή, μπορεί να επιτευχθεί μία χρονική μετάθεση της εξόφλησης του φόρου έως και 1,5 μήνα αργότερα.

Το μυστικό κρύβεται στην ημερομηνία που εκδίδεται ο λογαριασμός της κάρτας, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με την περίσταση.

Για να εξασφαλίσουν λοιπόν τη μέγιστη δυνατή περίοδο χάριτος, οι κάτοχοι των καρτών θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση του λογαριασμού του Ιουλίου και μετά να προχωρήσουν στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Παράδειγμα

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μετακυλίσουν το χρόνο αποπληρωμής της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου, εάν έχει επιλεγεί η εφάπαξ πληρωμή, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς ο φόρος θα περιληφθεί στο λογαριασμό του Αυγούστου, ο οποίος έχει ως ημερομηνία πληρωμής 15 ημέρες μετά την έκδοσή του.

Έτσι, για παράδειγμα εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στις 26 κάθε μήνα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει το φόρο από τις 26 Ιουλίου και μετά.

Με τον τρόπο αυτό ο φόρος θα έλθει με το λογαριασμό του Αυγούστου, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εάν στο ίδιο παράδειγμα η πληρωμή με την κάρτα γινόταν στις 25 Ιουλίου, ο λογαριασμός θα έπρεπε να πληρωθεί στις 15 Αυγούστου, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα.

Οι ποινές

Όσοι δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι και την 14η Ιουλίου, θα υποστούν τα εξής:

- Χάνεται η έκπτωση των αποδείξεων

Δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μέσω της οποίας παρέχεται ουσιαστικά αφορολόγητο ύψους 9.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δε συλλέχθηκαν.

- Χάνονται οι φοροαπαλλαγές επί συγκεκριμένων δαπανών (πχ. ιατρικά έξοδα)

- Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα

Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

- Αυτοτελές πρόστιμο

Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου, τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου 100 ευρώ.