A- A+
Αναγέννηση της αγοράς των στεγαστικών δανείων «βλέπουν» οι τραπεζίτες το 2015
Έτος καμπής για την αγορά των στεγαστικών δανείων εκτιμούν ότι θα είναι το 2015 οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Bloomberg. Τι προβλέπουν για νέες εκταμιεύσεις.

Στην «ανάσταση» της αγοράς στεγαστικών δανείων, τα οποία αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2015, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του εκτελεστικού γενικού διευθυντή της Alpha Bank, Θεόδωρου Καλαντώνη.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαντώνης, είναι πλέον ορατή η ανάσταση της στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το 2015 θα αποτελέσει έτος καμπής για την εν λόγω αγορά.

Δεν πέφτουν οι τιμές

«Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άλλο οι τιμές, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τράπεζες θα είναι περισσότερο ενεργητικές στη χορήγηση νέων δανείων», επισήμανε.

Ο τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, ενθαρρυμένες από την έξοδο της χώρας από την ύφεση, σχεδιάζουν τον διπλασιασμό των στεγαστικών δανείων το 2014 και ενδεχομένως να κάνουν το ίδιο και το 2015, σημειώνει ο κ. Καλαντώνης και προσθέτει ότι τα στεγαστικά δάνεια από τα 15 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει το 2007, τον τελευταίο χρόνο υποχώρησαν στα 250 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Alpha Bank, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, και οι ανταγωνίστριές της αναμένουν τη σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την άρση του νόμου για τις κατασχέσεις.

Τι θα γίνει με κατασχέσεις

Το 2010, αφού η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη που εντάχθηκε σε πρόγραμμα διεθνούς στήριξης, η κυβέρνηση «πάγωσε» τις κατασχέσεις για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

Το μέτρο απέτρεψε από το να χάσουν χιλιάδες Έλληνες τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των έξι ετών ύφεσης, η οποία τροφοδότησε την ανεργία στο 27% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, με τον νόμο αυτό επετράπη σε ιδιοκτήττες που μπορούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, να σταματήσουν τις πληρωμές ατιμωρητί.

Αυτό, βεβαίως, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων στο 33,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 από το 31,9% στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όταν το 2010 ήταν στο 3%, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Alpha Bank.

Η πρώτη κατοικία

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο νόμος αυτός προστατεύει μόνον την πρώτη κατοικία και με αξία μέχρι 200.000 ευρώ, όταν το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

«Προβλέπουμε περισσότερες κατασχέσεις, καθώς προς το παρόν βρίσκονται στο μηδέν», σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο για περιπτώσεις ατόμων, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούν να πληρώσουν, αλλά έχουν επιλέξει να μην το κάνουν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες, που ενώ μπορούσαν να πληρώσουν δεν το έκαναν και οι οποίοι στράφηκαν εκ νέου στις τράπεζες, ζητώντας την αναδιάρθωση των στεγαστικών τους δανείων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αυτό βοήθησε σαφέστατα τις τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας παράλληλα στις τράπεζες να θέλουν να αρχίσουν εκ νέου την παροχή δανείων.