A- A+
Στεγαστικά δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ δόθηκαν το πεντάμηνο του 2014 - Πέριξ του 3% το μέσο επιτόκιο
Στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο 5μηνο του 2014, με επιτόκια που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται γύρω από το 3%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου οι νέες χορηγήσεις στη στεγαστική πίστη έφτασαν τα 1,065 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 καταγράφεται μία πτώση της τάξης 25%, δεδομένου ότι το πρώτο πεντάμηνο της περυσινής χρονιάς οι εκταμιεύσεις είχαν ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Αυστηρά κριτήρια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η διαμόρφωση των νέων στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα είναι αποτέλεσμα κυρίως της χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά για την απόκτηση στέγης.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αυστηροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτημάτων, αλλά και το γεγονός ότι πλέον είναι κανόνας να ζητείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη για τη χρηματοδότηση μίας αγοράς ή ενός έργου.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι σε όσα δάνεια χορηγούνται τα επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της διαμόρφωσης των δεικτών euribor σε ιστορικά χαμηλά.

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο σε 2,94% έναντι 3,03% τον Απρίλιο και 2,95% το Μάρτιο.

Το μέσο επιτόκιο του πρώτου πενταμήνου διαμορφώνεται σε 2,87%, ενώ είναι χαρακτηριστικά ότι πλέον όλα τα δάνεια χορηγούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο που προσθέτουν οι τράπεζες στους ευρωπαϊκούς δείκτες κινείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στα επίπεδα του 2,50% - 2,60%.

Σύγκριση προϊόντων

Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα προϊόντα της αγοράς με το εργαλείο αναζήτησης στεγαστικών δανείων του Moneyonline.gr.