A- A+
Απόσυρση καταθέσεων από την Τρ. Κύπρου εξετάζουν οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής
Ακόμη και μαζική απόσυρση καταθέσεων εξετάζουν οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και νυν μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, λόγω της σχεδιαζόμενης νέας αύξησης κεφαλαίου της τελευταίας.

Οι εποπτικές αρχές της χώρας σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας κατέληξαν στην απόφαση η Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής, που έλαβαν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου για τις απώλειες που υπέστησαν το Μάρτιο του 2013, δεν συμμετάσχουν στην αύξηση, θα δουν το ποσοστό τους να μειώνεται.

Μαζική απόσυρση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο, οι ανασφάλιστοι καταθέτες της παλιάς Λαϊκής ζητούν να έχουν λόγο στη διαχείριση του 18%, του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο τους έχει παραχωρηθεί στην Τράπεζα Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται, τα μέλη του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ενώ χρησιμοποιήθηκαν για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, αντί να αντιμετωπίζονται σε ιδιαίτερη ευαισθησία, τυγχάνουν ειρωνείας από τους αρμοδίους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απογοήτευση των οργανωμένων φορέων των ανασφάλιστων καταθέτων της Λαϊκής τους οδήγησε στο να σκεφτούν δυναμικούς τρόπους αντίδρασης προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Μάλιστα, μία από τις εισηγήσεις που τέθηκε επί τάπητος από τον ΣΥΚΑΛΑ, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 4500 μέλη, είναι η απόσυρση όλων των καταθέσεων που διατηρούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου, ως μέτρο αντίδρασης στις εξελίξεις στην Τράπεζα.