A- A+
Ταμιευτήριο: Υψηλότερα επιτόκια για τους «πιστούς» πελάτες
Κίνητρα για την προσέλκυση αποταμιευτών μέσω των λογαριασμών Ταμιευτηρίου δημιουργούν οι τράπεζες, προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια για τους «πιστούς» τους πελάτες.

Μπορεί το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών ταμιευτηρίου να παραμένει καθηλωμένο κάτω από το 1%, ωστόσο οι τράπεζες έχουν το τελευταίο διάστημα προχωρήσει στο λανσάρισμα προϊόντων με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, οι οποίες ισχύουν υπό προϋποθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό ένας αποταμιευτής επιβραβεύεται με επιτόκια έως και 5%, αν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι τράπεζες θέλουν να «δέσουν» τους πελάτες τους, οι οποίοι αν παραμένουν «πιστοί» απολαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ποικίλουν από προϊόν σε προϊόν. Σε κάθε περίπτωση όμως οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί μπορούν να λειτουργήσουν και ως τρεχούμενοι.

======================================================================================

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Βρείτε τον αποδοτικότερο λογαριασμό καταθέσεων που σας ταιριάζει

======================================================================================

Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχός τους μπορεί να διεκπεραιώνει τις καθημερινές συναλλαγές του μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών (e-banking, phone banking, ATM) και ταυτόχρονα τα υπόλοιπά του τοκίζονται με επιτόκια … προθεσμιακών καταθέσεων.

Τι ζητούν οι τράπεζες για να δώσουν υψηλότερα επιτόκια

Τα είδη των λογαριασμών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνοψίζονται στα εξής:

α) Λογαριασμοί με συνδεδεμένες πάγιες εντολές. Τα προϊόντα αυτά επιβραβεύουν τον πελάτη υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί ένα συγκεκριμένα αριθμό πάγιων εντολών στην τράπεζα.

Δηλαδή για να εξασφαλίσει ο καταθέτης υψηλότερο επιτόκιο, θα πρέπει για παράδειγμα να πληρώνει κάθε μήνα δύο λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία κτλ.) με πάγια εντολή.

Με τον τρόπο αυτό απολαμβάνει υψηλότερα επιτόκια. Πρόσφατα η FBBank ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των πελατών της με αυτά τα χαρακτηριστικά.

β) Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί. Με στόχο να προωθήσουν τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων, οι τράπεζες δημιουργούν λογαριασμούς που δεν εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματά τους.

Τα προϊόντα της κατηγορίας προσφέρουν υψηλά επιτόκια, χωρίς καμία υποχρέωση από τον καταθέτη. Μοναδικός περιορισμός υπάρχει στην εξυπηρέτηση μέσω του δικτύου των καταστημάτων.

Σε ορισμένα προϊόντα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αναλήψεις από το γκισέ, ενώ σε άλλα είναι δυνατή η ανάληψη από το ταμείο ενός καταστήματος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται η ποινή της μείωσης του επιτοκίου.

Σημειώνεται ότι ο καταθέτης μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του χωρίς κανένα περιορισμό μέσω των ΑΤΜ, του Phone Banking και του Internet Banking των τραπεζών.

γ) Λογαριασμοί μισθοδοσίας. Μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας οι αποταμιευτές εξασφαλίζουν υψηλά επιτόκια, που ακόμη και για μικροποσά μπορούν να φτάσουν έως και το 5%. Συνήθως τα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με το ύψος της κατάθεσης.

Ισχύουν δηλαδή υψηλότερα επιτόκια για μικρότερα ποσά, τα οποία μειώνονται καθώς μεγαλώνει το υπόλοιπο. Συγκεκριμένα, για υπόλοιπο ως 5.000 ευρώ υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν ως και 5% ετήσιο επιτόκιο, επίπεδο υψηλότερο ακόμη και από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας ο καταθέτης μπορεί να διεκπεραιώνει το σύνολο των συναλλαγών του χωρίς κανένα περιορισμό.