A- A+
Σε χαμηλό 50 μηνών το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων το Μάιο
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010 διαμορφώθηκε το Μάιο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάιο η μέση απόδοση των νέων λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε σε 2,53%.

Είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2010 που το επιτόκιο αυτό πέφτει κάτω από το 2,60%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014 η πτώση έφτασε τις 18 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τη σωρευτική μείωση του διμήνου Απριλίου - Μαΐου στις 29 μονάδες βάσης.

Νέα πτώση

Τα επιτόκια βέβαια δεν έχουν σταματήσει εκεί τον ...κατήφορό τους, καθώς οι τράπεζες και μέσα στον Ιούνιο προχώρησαν σε νέες περικοπές.

Πλέον, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν στη συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων το 2,3%, με το μέσο όρο της αγοράς να κινείται γύρω στο 2,1% - 2,2%, ακόμη και για μεγάλες καταθέσεις.

Έχουν δηλαδή προσεγγίσει το ύψος των πορτογαλικών, των ισπανικών και των ιταλικών τραπεζών, που επίσης βρίσκονται υπό πίεση, κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα που τις χώριζε σε σχέση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο.

Ο στόχος του 2%

Οι τράπεζες πλησιάζουν το στόχο που έχουν θέσει για διαμόρφωση της μέσης απόδοσης κάτω από το 2% έναντι υψηλού της τάξης του 5% που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης, στα μέσα του 2012.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Moneyonline.gr, έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων για διαφορετικές διάρκειες, καθώς πλέον προθεσμιακές με χρόνο ωρίμανσης τους τρεις μήνες, είναι υψηλότερες το πολύ έως και 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τις καταθέσεις 12μηνης διάρκειας.

Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό του ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πτωτικής διαδρομής που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012. Πλέον, ο στόχος για μέση απόδοση κάτω του 2% είναι πολύ κοντά.