A- A+
Προθεσμιακές Καταθέσεις: «Κλειδώστε» το επιτόκιό σας για 3 χρόνια
Τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα για διάστημα έως και 3 χρόνια έχουν οι αποταμιευτές, κλειδώνοντας μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων επιτόκια που μπορεί να φτάσουν έως και το 5%.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, οι τράπεζες διαθέτουν προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας από 15 έως και 36 μήνες, τα επιτόκια των οποίων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Βρείτε την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση

Σε αυτές τις προθεσμιακές καταθέσεις η καταβολή των τόκων πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο, ανάλογα με το προϊόν. Με τον τρόπο αυτό ο καταθέτης εξασφαλίζει μέσω των αποταμιεύσεών του ένα σταθερό εισόδημα.

Οι τράπεζες στην πρόσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το αποταμιευτικό κοινό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια, έχουν δημιουργήσει τις συγκεκριμένες προθεσμιακές καταθέσεις, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι πιο ελκυστικά από ποτέ.

Χωρίς κόστος η πρόωρη ανάληψη

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο καταθέτης έχει τo δικαίωμα στις περισσότερες περιπτώσεις να «σπάσει» χωρίς κανένα κόστος την προθεσμιακή κατάθεση, όταν καταβάλλονται οι τόκοι.

Σε ορισμένες από αυτές τις προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο αυξάνεται όσο περνούν οι μήνες, δίνοντας κίνητρο στον αποταμιευτή να μην κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, καθώς όσο πιο πολύ διατηρεί τα χρήματά του στο ίδιο προϊόν, τόσο περισσότερο αυξάνεται η απόδοσή του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μεσοπρόθεσμης διάρκειας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, προσφέροντας υψηλό, σταθερό και εξασφαλισμένο εισόδημα, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει τη δυνατότητα να «κλείσει» 100.000 ευρώ σε μία προθεσμιακή κατάθεση, θα μπορεί να απολαμβάνει για τα επόμενα 3 χρόνια επιτόκιο 5%, το οποίο θα του αποφέρει κάθε μήνα τόκους 420 ευρώ περίπου.

Το όφελος αυξάνεται όσο αυξάνεται η αποταμίευση. Για 200.000 ευρώ οι μηνιαίοι τόκοι ανέρχονται σε 840 ευρώ, για 300.000 ευρώ σε 1.260 ευρώ κ.ο.κ.