A- A+
Βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα που αποκτήθηκαν με τα χρήματα του Χρηματιστηρίου
Εκατοντάδες είναι τα πωλητήρια ακινήτων που αποκτήθηκαν την περίοδο της χρηματιστηριακής τρέλας του 1999, τα οποία βρίσκονται σε ακριβά προάστια της Αθήνας. Πίνακας με τις τιμές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», πολλά εντυπωσιακά σπίτια έχουν μείνει στα αζήτητα και οι εμπορικές τιμές καταρρέουν. Μάλιστα τα κτηματομεσιτικά γραφεία υποστηρίζουν πως οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, κυρίως για κατοικίες 10ετίας και πάνω.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας RE/MAX, σπίτια που για την Εφορία κοστίζουν 5.000 και 6.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο βγαίνουν στο σφυρί για 4.000 ευρώ.

Στο σφυρί

Τα ακίνητα αυτά εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Καστρί, το Κεφαλάρι, ο Διόνυσος αλλά και στα νότια προάστια δηλαδή στη Βουλιαγμένη, τη Βούλα και τη Γλυφάδα.

Πρόκειται για σπίτια που κτίστηκαν γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κόστισαν μια περιουσία και σήμερα δίνονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

«Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Χρηματιστηρίου. Η ''φούσκα'' που δημιουργήθηκε την περίοδο 1998-2000 σκάει τώρα για τα καλά με αποτέλεσμα πανέμορφα και πανάκριβα σπίτια 15ετίας να πωλούνται στην κυριολεξία... κοψοχρονιά», τονίζει μεσίτης στα βόρεια προάστια, με πελάτες αρκετούς επιχειρηματίες και χρηματιστές της «χρυσής εποχής».

Παραδείγματα

Μονοκατοικίες, μεζονέτες ή βίλες των 300 τ.μ. προσφέρονται κάτω από 1 εκατ. ευρώ όταν προ κρίσης κόστιζαν διπλάσια, ενώ υπάρχουν και υπερπολυτελή ακίνητα τα οποία δίνονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Όπως λένε οι κτηματομεσίτες, πρόκειται για σπίτια που βγάζουν στο σφυρί επιχειρηματίες λόγω της οικονομικής κρίσης, της υπέρμετρης φορολόγησης, των τεκμηρίων διαβώσης και βεβαίως του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που γίνεται από φέτος μόνιμο χαράτσι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και στα σπίτια της... υψηλής κοινωνίας οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές ενώ υπάρχουν και οι εκπτώσεις της... ημέρας δηλαδή χαμηλότερη τιμή για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγγελίες είναι πάντα 10%-20% υψηλότερες από τις τιμές συμβολαίου.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νότια προάστια όπου η μείωση τιμών κυμαίνεται την τελευταία τετραετία από 20% έως 50%. Στη Βουλιαγμένη τα σπίτια πωλούνται 6.000 ευρώ/τ.μ., όταν παλιότερα ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ.