A- A+
ΤΠΔ: Δύο μήνες προθεσμία σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν παρακαταθήκες προ του 1989
Δίμηνη προθεσμία για την διεκδίκηση αυτούσιων ή χρηματικών παρακαταθηκών που συστάθηκαν πριν το Ιανουάριο του 1989 θα δώσεις στους δικαιούχους το υπουργείο Οικονομικών. Τροπολογία.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν σε αυτό διάστημα να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοση της παρακαταθήκης.

Αν η προθεσμία παρέλθει, οι παρακαταθήκες αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες. Οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες θα παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δε αυτούσιες θα εκποιούνται υπέρ του Ταμείου.

Η τροπολογία

Τις λεπτομέρειες για την αξιοποίηση αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών προ του 1989 ρυθμίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία παραγραφής δεν θα υπαχθούν οι παρακαταθήκες που προέρχονται από αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.

Από το 1878 έως σήμερα, μόνο μια φορά, το 1984, το Ταμείο προέβη στην κήρυξη ως αζήτητων των αυτούσιων παρακαταθηκών της περιόδου 1878- 1920.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες παρακαταθήκες, από το 1920 έως σήμερα να μην έχουν αξιοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τις αυτούσιες αλλά και τις ανεξόφλητες χρηματικές παρακαταθήκες που παραμένουν στο ταμείο από πολλών ετών.

Παραγραφή υπέρ του Ταμείου

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή προβλέπεται η παραγραφή, υπέρ του Ταμείου, όλων των ανεξόφλητων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών, πλην αυτών που αφορούν σε αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις, που έχουν συσταθεί προ 25ετίας, με την προηγούμενη τήρηση διαδικασιών δημοσιότητας προς ενημέρωση οποιουδήποτε τυχόν αξιώνει δικαιώματα επί αυτών.

Συγκεκριμένα, όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες και χρηματικές παρακαταθήκες, με εξαίρεση αυτές που αφορούν αποζημιώσεις δικαιούχων από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που έχουν συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πριν την 01.01.1989, παραγράφονται υπέρ αυτού μετά την παρέλευση συγκεκριμένης προθεσμίας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του και σε δύο εφημερίδες πρόσκληση για να υποβάλουν αίτηση απόδοσής τους όσοι έχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Η πρόσκληση θα επαναληφθεί και μετά θα αρχίσει να «τρέχει» η δίμηνη προθεσμία. Η πρόσκληση θα αναρτηθεί και σε όλα τα καταστήματα του Ταμείου.