A- A+
ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για την υποβολή της δήλωσης
Κάλεσμα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άμεση υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων απεύθυνε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο «καλεί τους Έλληνες φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία της 30ης Ιουνίου δείχνοντας αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι σήμερα παραμένει η 30ή Ιουνίου, καθώς δεν έχει ακόμη δοθεί παράταση.

Οι καλύτερες ώρες

Τη Δευτέρα οι Έλληνες φορολογούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλαν 146.000 δηλώσεις που είναι και ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός δηλώσεων και το TAXIS ανταποκρίθηκε με μεγάλη ευκολία σε αυτό τον αριθμό.

Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τα 3,3 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του ΤΑXIS είναι:

* Μέχρι τις 9.30 το πρωί
* Από τις 14.00 μέχρι τις 17.00
* Μετά τις 21.30 το βράδυ

Το ενδεχόμενο παράτασης

Παρά τις δύο διαδοχικές ανακοινώσεις του υπουργείου με τις οποίες ζητήθηκε από τους φορολογουμένους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τελικώς θα δοθεί παράταση, με τη νέα προθεσμία να τοποθετείται στις 20 Ιουλίου.

Άλλωστε, στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, στοιχείων ενδεικτικών των προθέσεών του.

Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει έκπληξη εάν δε δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Ημερομηνία πληρωμής

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία πληρωμής του φόρου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ως εκ τούτου, η πρώτη δόση ή το σύνολο του φόρου θα πρέπει να καταβληθούν έως και το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία δόση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι προθεσμίες αυτές ισχύουν ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.