A- A+
«Ξανασκάει» το 40% των δανείων που ρυθμίζουν οι τράπεζες
Κουλτούρα μη αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων τείνει να διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά, παράλληλα με την εντεινόμενη ανάγκη για τη ρύθμιση οφειλών από παλαιές χορηγήσεις.

Στα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις μειούμενες ταμειακές ροές, οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά όχι μόνον από τις καθυστερήσεις, αλλά και από την αυξανόμενη ζήτηση για αναχρηματοδότηση δανείων, ακόμη και από νοικοκυριά που δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Παράλληλα, σχεδόν τα τέσσερα από τα δέκα δάνεια που τελικώς αναχρηματοδοτούνται καθίστανται μετά από λίγους μήνες εκ νέου μη εξυπηρετήσιμα.

=====================================================================================
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Βρείτε το πρόγραμμα συγκέντρωσης οφειλών που σας συμφέρει
Συγκρίνετε τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου από κάρτα σε κάρτα
=====================================================================================

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος, σε μία περίοδο που οι τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και που οι καταθέσεις μειώνονται λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

«Θέλουν ρύθμιση και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα»

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που έχουν εικόνα του τι συμβαίνει στο δίκτυο των καταστημάτων, πλέον αλλαγή στους όρους δανεισμού δε ζητούν μόνο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, αλλά και οικονομικά ευκατάστατοι που εκμεταλλεύονται την κρίση για να περιορίσουν τα έξοδά τους.

«Σε άλλες εποχές δε θα είχαμε πρόβλημα να επιμηκύνουμε τη διάρκεια του δανείου σε πελάτη μας με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα, καθώς μία τέτοια κίνηση θα μας απέφερε επιπλέον τόκους» υπογραμμίζει τραπεζίτης.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, με τη μετάθεση πληρωμών στο μέλλον, το cash flowγια τις τράπεζες μειώνεται, δημιουργώντας πιέσεις στη ρευστότητά τους» προσθέτει ο ίδιος, ο οποίος κατηγορεί τις τηλεοπτικές εκπομπές, που «πολλές φορές προτρέπουν τα νοικοκυριά να μην πληρώσουν τις δόσεις τους».

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έξαρση του φαινομένου υπήρξε λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις τράπεζες για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της νέας νομοθεσίας, ωστόσο μέχρι στιγμής οι πελάτες αυτοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξυπηρετούνται από τα επίσημα προγράμματα αναχρηματοδότησης.

Οι τράπεζες πάντως αναμένουν αύξηση των καθυστερήσεων και τους επόμενους μήνες, ευελπιστώντας ότι ο ρυθμός ανόδου τους θα κορυφωθεί μέσα στο 2011.