A- A+
Ρίχνει χρήμα στην αγορά το κράτος μέσω ενισχύσεων του ΕΤΕΑΝ
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει στην αγορά περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ και εγγυηθεί τα δάνεια της ΕΤΕπ προς τις τράπεζες που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία, προανήγγειλε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη νέα Ελληνική Οικονομία», ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η παροχή ρευστότητας στην αγορά με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «με αυτή τη δέσμευση, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η πρωτοβουλία μας σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους: Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο».

«Θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ»

Ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης αναλύει τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝΣύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕΠ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δις , από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Ποια μέτρα και προγράμματα στηρίζουν τις επενδύσεις

Οι πυλώνες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, είναι οι εξής:

1. Το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δις , εκ των οποίων περίπου 1,5 δις αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. μετρητά. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα:

i. Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. Ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και μετά από διαγωνισμό θα επιλεγούν Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν 1,2 δις ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ επιχειρήσεις.

ii. Το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800 εκατ. στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και έχουν ήδη επιλεγεί για την εφαρμογή του 4 τράπεζες.

iii. Το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. και το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. (υπογράφεται εντός των ημερών η σύστασή του.

iv. Το ταμείο JEREMIE, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκ. , σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα 120 εκ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, το πολύ με τριετή λειτουργία. Ακόμη, έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Σε τρεις περίπου μήνες τα ποσά αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

2. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις ευρώ, με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing.

3. Η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ένα πρώτο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), ύψους 2 δις , για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα επιδοτήσεων