A- A+
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί «τυφλών» κατασχέσεων - Ηλεκτρονικό σύστημα για το ακατάσχετο
Στη διάψευση δημοσιευμάτων στον Τύπο του Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για «τυφλές» κατασχέσεις από την εφορία, προέβη το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του. Ετοιμάζει ειδική εφαρμογή στο Taxis.

Παράλληλα, ενημερώνει τους φορολογουμένους πως σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του λογαριασμού τους στο Taxis να δηλώνουν το λογαριασμό για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα.

Εσφαλμένες κατασχέσεις

Αναφορικά με περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες, το υπουργείο σημειώνει πως οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

«Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας γνώση των περιπτώσεων αυτών, μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για την αποφυγή των εσφαλμένων κατασχέσεων και από τις 14/04/2014 εξέδωσε την ΠΟΛ 1109/2014, για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης.