A- A+
Στα 10,93 δισ. ευρώ η ασφάλεια των καταθέσεων από τον «κουμπαρά» του ΤΧΣ
Απόθεμα κεφαλαίων 10,93 δισ. ευρώ έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, προς εξασφάλιση των καταθέσεων.

Ο λόγος γίνεται για τα κεφάλαια που έχουν μείνει άθικτα από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που δόθηκε με δάνειο στην Ελλάδα για την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, μετά τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Τα χρήματα αυτά αποτελούν την ασφάλεια του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών.

Οι ...τρέλες του ΔΝΤ

Εάν τα διεξαγόμενα πανευρωπαϊκά stress tests δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις τους χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, και αυτά δεν είναι δυνατόν να βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, βάση της νέας κοινοτικής νομοθεσίας, θα υποστούν απώλειες οι ομολογιούχοι των τραπεζών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε μία διαδικασία bail-in.

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του ανεβάζει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών πάνω από τα 15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερα κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος στα τελευταία stress tests.

Οι καταθέσεις

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, τα 8,3 δισ. ευρώ που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες πριν λίγο καιρό δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των ζημιών από τα επισφαλή δάνεια.

Το έλλειμμα, κατά ΔΝΤ, διαμορφώνεται σε 7 δισ. ευρώ περίπου. Σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερο του αποθέματος του ΤΧΣ, ακόμη και στο ενδεχόμενο που η ΕΚΤ υπολογίσει τις ίδιες ανάγκες.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς ακόμη και στο ακραίο σενάριο, δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν σε διασώσεις τραπεζών.

Τι χάλασε το ΤΧΣ και τι περισσεύει