A- A+
Δικαστική «κόκκινη κάρτα» στις εισπρακτικές για τις μεθόδους τους - Αποζημίωση σε πολίτη
«Κόκκινη κάρτα» στον τρόπο δράσης των εισπρακτικών εταιρειών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν οφειλέτες, «έβγαλε» το Εφετείο Αθηνών με νέα του απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», το Εφετείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 5.869 ευρώ υπέρ δανειολήπτη, καταδικάζοντας εταιρεία γιατί διέρρευσε απόρρητα προσωπικά στοιχεία του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται με δικαστική απόφαση ότι η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη και η συνακόλουθη συνεχής όχληση του δανειολήπτη στο σπίτι και στο χώρο εργασίας του, αλλά και η αναζήτηση συγγενών του, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας που θεμελιώνει δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση.

Η υπόθεση

Τους Εφέτες απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος λόγω οικονομικής αδυναμίας καθυστέρησε την πληρωμή τριών δόσεων συνολικού ύψους 1.865 ευρώ από το δάνειο 25.000 ευρώ που είχε πάρει από τράπεζα.

Η τράπεζα μεταβίβασε όλα τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία, χωρίς καν να τον ενημερώσει γι' αυτό.

Υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας κάλεσε το δανειολήπτη στο κινητό, αλλά και στο σταθερό τηλέφωνο. Στο τηλέφωνο απάντησε ο γιος του δανειολήπτη, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την υπάλληλο της εισπρακτικής εταιρείας.

Όπως αναφέρει η εφετειακή απόφαση, η υπάλληλος της εισπρακτικής ζητούσε από το γιο του δανειολήπτη -«χωρίς μάλιστα να τον ενημερώνει για λογαριασμό ποιας εταιρείας τον καλούσε»- να της επιβεβαιώσει τα σχετικά με τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής του.

Με τον τρόπο αυτό προκάλεσε «τόσο στον ίδιο όσο και στον πατέρα του «μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά το νόμο προσωπικά του δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική του ενημέρωση σε τρίτους».