A- A+
H Alpha Bank ανοίγει το «χορό» των μειώσεων στα επιτόκια μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Στη μείωση των επιτοκίων της σε καταθέσεις και δάνεια θα προχωρήσει από την 1η Ιουλίου η Alpha Bank, απόφαση που ακολουθεί την περικοπή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank σε σχετική της ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την από 5.6.2014 μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσεως, μεταβάλλει τα επιτόκια καταθέσεων, με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση αυτών κατά 4 μονάδες βάσεως.

Επίσης, η Alpha Bank μειώνει το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (Ε.Δ.Ε) και το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (Β.Ε.Χ) κατά 5 μονάδες βάσεως. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από την 1.7.2014.

Τα συνδεδεμένα προϊόντα

Η τράπεζα σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ή τα διατραπεζικά επιτόκια, Euribor και Libor, αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, μπορείτε να απευθύνεσθε στα Καταστήματα της Τραπέζης ή να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα www.alpha.gr.

Εξάλλου, άμεσα αναμένεται να ενημερωθεί και η βάση δεδομένων του Moneyoline για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας για όλα τα τραπεζικά προϊόντα.

Οι γενικές τάσεις

Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ αναμένεται να έχει γενικότερες επιπτώσεις στα δάνεια στην Ελλάδα.

Σε κάποιες χορηγήσεις θα γίνει άμεσα αντιληπτή, σε ορισμένα δάνεια θα καθυστερήσει να φανεί στις δόσεις, ενώ άλλα προϊόντα δε θα επηρεαστούν καθόλου από την αλλαγή.

Αναλυτικότερα, από τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ θα επηρεαστούν τα ακόλουθα προγράμματα:

- Δάνεια συνδεδεμένα με επιτόκιο ΕΚΤ

Άμεση μείωση της δόσης τους θα δουν όσοι αποπληρώνουν δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

- Δάνεια συνδεδεμένα με euribor

Τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες έχουν ήδη από τις αρχές Μαΐου κινηθεί πτωτικά, προεξοφλώντας τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, οι δόσεις του Ιουνίου θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Εάν η μείωση του ευρω-επιτοκίου είναι τελικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων euribor τις επόμενες εβδομάδες, μειώνοντας τις δόσεις των συνδεδεμένων δανείων.

- Δάνεια με επιτόκια διοικητικώς καθοριζόμενα

Στα δάνεια με επιτόκια διοικητικά καθοριζόμενα από τις τραπεζικές διοικήσεις, οι περικοπές δεν είναι βέβαιες.

Πρόκειται κυρίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, το κόστος των οποίων δεν αποκλείεται να υποχωρήσει μέσα στον Ιούνιο.

Είναι πιθανό όμως και κάποια προγράμματα να μην επηρεαστούν καθόλου από την κίνηση των ευρω-επιτοκίων.