A- A+
Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου - 15,8 δισ. επέστρεψαν από τις 15/6/2012
Στην αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων αποδίδει η Alpha Bank τη μικρή άνοδο των καταθέσεων το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, που συντελέστηκε μετά από δύο συνεχείς μήνες πτώσης.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 207 εκατ. ευρώ έναντι του Μαρτίου (+0,1%), ενώ από το Δεκέμβριο του 2013 έχουν μειωθεί κατά 336 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε ετήσια βάση παρουσίασαν μείωση κατά 0,4%, έναντι μείωσης κατά 2,2% και τον Απρίλιο του 2013, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο.

Η προέλευση της ανόδου

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η σχετικά μικρή αυξητική ροή των ιδιωτικών καταθέσεων στο 4μηνο του 2014 συνδέεται, εκτός των άλλων και με την άνοδο των χορηγήσεων.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της, όταν μία τράπεζα χορηγεί ένα νέο δάνειο ανοίγεται κατά κανόνα τραπεζικός λογαριασμός υπέρ του δανειολήπτη στον οποίο πιστώνεται το προϊόν του δανείου.

Αντίθετα, σε περίπτωση αποπληρωμής δανείων, τα οποία τα τελευταία έτη ως και σήμερα υπερβαίνουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, το υπόλοιπο των καταθέσεων επηρεάζεται αρνητικά.

Η πορεία από το 2012

Από το τέλος του Ιουνίου 2012 ως το τέλος Απριλίου 2014 είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ (15,8 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιούν.2012).

Κατά συνέπεια οι καταθέσεις ιδιωτών έχουν αυξηθεί, έναντι του απογείου της κρίσης κατά +10,9%, τονίζει η Alpha Bank.

Και εκτιμά ότι η επαν-εισροή των καταθέσεων προέρχεται κυρίως από επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων και κατά δεύτερο λόγο από καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Προβλέψεις

Η τράπεζα σημειώνει ότι η επάνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται ότι θα ενδυναμωθεί στους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση και της νέας σημαντικής αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι καθώς θα ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2014, η ζήτηση καταθέσεων θα αυξηθεί και θα δημιουργηθούν σταδιακά οι προϋποθέσεις αύξησης του όγκου των νέων δανείων.

Παράλληλα, η περαιτέρω σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που ήδη σημειώνεται το 2014, θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού επανόδου των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.