A- A+
Πτώση μετά από πέντε μήνες σταθεροποίησης στα επιτόκια των προθεσμιακών - Στοιχεία ΤτΕ
Πτώση μετά από πέντε μήνες σταθεροποίησης στα επίπεδα του 2,80% σημείωσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τον Απρίλιο, υποχωρώντας σε μηνιαία βάση κατά 10 μονάδες βάσης. Οι τελευταίες εξελίξεις.

Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τις τάσεις που περιέγραφε με σχετικά δημοσιεύματα το Moneyonline.gr, ήδη από τις αρχές Απριλίου.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προθεσμίας με διάρκεια έως 1 έτος που συνάφθηκαν τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε σε 2,71% από 2,81% ένα μήνα νωρίτερα.

Αλλαγή τάσης

Είναι η πρώτη ουσιαστική αναπροσαρμογή των αποδόσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αποτυπώνεται και στο ακόλουθο γράφημα:

  • Μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος

Έρχεται νέα μείωση

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο που εάν οι συνθήκες επιτρέψουν την εφαρμογή του, θα οδηγήσει τη μέση απόδοση των λογαριασμών προθεσμίας ακόμη και κάτω του 2% μέχρι και το τέλος του έτους.

Με δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές αναβάλλονται τουλάχιστον για το ερχόμενο φθινόπωρο, οι διοικήσεις των τραπεζών βλέπουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε περικοπές των επιτοκίων τους.

Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν την αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων μιλούν για μία ξεκάθαρη στρέβλωση που δημιουργείται από το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες σε ολόκληρη των ευρωζώνη.